Policija intervenirala u Uborku, žele omogućiti kamionima da uđu u deponiju

Posted by Fudo Hujdur on Thursday, 5 December 2019
U petak ujutro 20-ak policajaca došlo je ispred deponije Uborak kako bi omogućili kamionima da uđu na deponiju.

Riječ je o pripadnicima interventne policije.

Podsjetimo, aktivisti Građanske inicijative “Jer nas se tiče” i mještani okolnih naselja blokirali su u srijedu ujutro odlagalište otpada na lokalitetu Uborak kod Mostara.

Prosvjednici navode kako je krajnje vrijeme da se postojeće odlagalište sanira i da se pronađe nova lokacija za odlaganje otpada. Istaknuli su kako je zakonom propisano da se otpad na jednoj lokaciji može deponirati maksimalno 25 godina, dok se na Uborku sav otpad iz Mostara te posljednjih godina iz još nekih gradova u Hercegovini neprekidno odlaže 50 godina.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma odbilo je nedavno zahtjev JP Deponija d.o.o Mostar za ponovno izdavanje okolišne dozvole, dok je Vlada FBiH prošloga tjedna preporučila Federalnoj upravi za inspekcijske poslove da prati dosadašnje propisane mjere iz okolišne dozvole, ali i da se ne prekida odlaganje komunalnog otpada na Uborku zbog javnog interesa.

Problemi s deponiranjem otpada na Uborku vuku se duže vrijeme, a situacija je eskalirala u svibnju ove godine kada je otkriveno da je na odlagalište komunalnog otpada deponirana određena količina dehidriranog mulja s postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mostaru za koji aktivisti tvrde da sadrži visoke koncentracije teških metala.

Mještani okolnih naselja u lipnju su deset dana blokirali odlagalište, zahtijevajući da se istraži što je sve proteklih godina tu deponirano te da se hitno pristupi rješavanju tog ekološkog problema.

Odlagalište je tada deblokirano nakon dogovora s gradonačelnikom Mostara da se formira poseban stručni tim koji je trebao raditi na iznalaženju mogućnosti za sanaciju i izmještanje odlagališta na novu lokaciju. Međutim, pola godine kasnije ništa u vezi s tim nije urađeno, upozorili su prosvjednici.

(www.jabuka.tv)


2 komentara

  • deponija uborak kod mostara.toje katastrofa najgoreje ijeti nemores od smrada proc cakse osjeti na cetiri kilometra.to kad vjetar puse.tuse svasta dogoni iz bolnica.medicinski otpad lesina od cuka macaka toje katastrof.zasto graska uprava sa gradonacelnikom.mostara netrazi novu povoijnu lokaciju van naseija

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.