Pokušaj silovanja u zagrebačkom Importanne centru

– Upomoć, silovanje! – vrištala je preplašena djevojka izlazeći krvava iz javnog toaleta u zagrebačkom Importanne centru u petak oko 22 sata. Napao ju je tri godine stariji tražitelj azila iz Maroka koji je uhvaćen zahvaljujući zaštitaru koji ga je prepoznao kad se, nakon bijega, vratio na mjesto zločina, piše Večernji list.

Policija stalno patrolira 

Policija ga je privela, ispitala i predala pritvorskom nadzorniku, nakon čega će iskaz dati i pred istražnim sucem zagrebačkog Županijskog suda koji odlučuje hoće li mu odrediti istražni zatvor.

Premda je žrtva mladića optužila da ju je pokušao silovati, istražitelji su napad okarakterizirali samo kao bludnu radnju.

Tako osim straha i boli koji su pretrpjele, napadnute žene užasava i činjenica da njihovi napadači, ako i budu osuđeni, za kazneno djelo za koje ih se tereti, mogu dobiti samo godinu dana zatvora. Sličan slučaj navodno je zabilježen u pothodniku Importanne centra i potkraj srpnja, zbog čega su i zaposlenici i građani stalno u strahu.

– Ima i naših dečki koji su neugodni, ali izbjeglice su jako bezobrazni i u WC ulaze stalno, očito ne zbog nužde nego zbog nekih drugih stvari. Iz toaleta do umivaonika nekad izlaze i obnaženi. Meni je njih žao, ima među njima i poštenih ljudi, i sama sam bila izbjeglica, ali sam se prilagodila ovoj državi, trebali bi i oni – ispričala je jedna od žena koja radi u pothodniku.

Prodavač voća ističe da mu nije jasno kako se incidenti mogu događati unatoč stalnom patroliranju policajaca i zaštitara u pothodniku.

Ne treba generalizirati 

– Mene nije strah, ali kad mi je kći na štandu, njoj nije svejedno. Skupi se tu i po sedam azilanata i onda zure u nju i ne miču pogled, ne žele se maknuti, nelagodno je. Tu se opijaju, budu cijelu noć, nekad i do šest ujutro. Vole ići u kasino i motati se oko toaleta, pogotovo petkom navečer. Proljetos su tu ispred kioska namrtvo prebili naše dečke – priča za Večernji list prodavač.

Iz Centra za mirovne studije (CMS) pak napominju da ne treba generalizirati i svu krivnju svaljivati na određenu društvenu skupinu.

– Svako nasilje treba sankcionirati bez obzira na etničku, religijsku ili bilo koju drugu pripadnost počinitelja. Važno je i izbjegavati generalizacije koje dovode do stigmatizaciji cijele društvene skupine i do širenja mržnje i straha – priopćili su iz CMS-a još nakon napada u Dugavama.

Tome u prilog govori i MUP-ova statistika prema kojoj je samo 3,27 posto stranih državljana prošle godine bilo odgovorno za seksualne delikte, uključujući silovanja. Točnije, od ukupno 376 počinitelja odgovornih za 81 silovanje, 15 pokušaja tog kaznenog djela, 114 bludnih radnji te spolnog uznemiravanja, prostitucije, spolnog odnosa bez pristanka i spomenutih kaznenih djela na štetu djeteta, njih 12 vode se kao stranci. Od ukupnog broja najtežih kaznenih djela protiv spolne slobode, u Zagrebu je 2016. počinjeno 21 silovanje.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

  • Kako se sad ne javi Sanja Sarnavka (Slinavka) i baci malo kritike na ove talibane. Sigurno se ne bi ljutila da nju siliju,samo nisu ni oni blesavi.

  • živina arapska i afrička, mješanci majmuna i oposuma dolaze da nas civiliziraju i nauče svojim životinjskim običajima i uvjere u svoju religijsku nadmoć koja dolazi od opsjenara, padavičara i luđaka koji je umislio da je poslanik.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.