Pokrivanje kamere na laptopu – paranoja ili?

Velik broj poznatih poslovnih ljudi, uključujući i samog Marka Zuckerberga vrlo rado pokrivaju kamere na svojim laptopima. Kako stvari stoje, čini se da ima nešto u tome

Poznati, paranoični te poznati i paranoični ljudi diljem svijeta već dulje vrijeme koriste samoljepljivu traku kako bi sakrili kameru na svojim prijenosnicima. Jedan od njih je i bivši ravnatelj FBI-ja James Comey koji je u nedavnom intervjuu izjavio da je “uvijek pametno stavljati traku preko kamere”.

Njegov komentar usko je vezan uz poznatu fotografiju glavnoga čovjeka Facebooka gdje se u pozadini vidi “zamaskirana” web kamera na vrhu i mikrofon na bočnoj strani laptopa.

Uostalom, pogledajte što je Chris Olson napisao o Zuckerbergovoj objavi.

Paranoja ili opravdana sumnja?

Iako je sasvim logično da će hakeri pokušati nekako doći do računala direktora FBI-ja, ista stvar vrijedi i za MacBook Pro Marka Zuckerberga. Pitanje je, međutim, koliko ima smisla ‘oslijepiti’ računalo prosječne, usudili bismo se reći i hakerima beznačajne osobe.

Jedan od motiva je dobra stara ucjena – haker se domogne vaše kamere, snimi vas u vrlo nezgodnom trenutku i tu snimku iskoristi za ucjenjivanje. Da, manje su šanse da će ovakav napad ciljati vas, s obzirom na to da (vrlo vjerojatno) nemate javni imidž koji trebate štititi, što ne znači da ne trebate biti oprezni.

Kako hakeri preuzimaju kontrolu nad vašom kamerom?

Kako stvari stoje, jedini pravi način na koji haker može preuzeti kontrolu nad vašom web kamerom je da preuzme kontrolu nad vašim cijelim računalom. Ovo u principu znači da se ovdje radi o scenariju sličnom ostalim oblicima napada na daljinu. Procedura vrlo često uključuje navlačenje korisnika da klikne na lažni link i time na računalo instalira program koji napadaču omogućuje pristup, prenosi Tportal.hr.

Kako se obraniti?

Ako mislite da ćete prepoznati hakersku aktivnost tako da vidite je li vam se upalila LED-ica pored objektiva web kamere, razmislite još jednom.

Evo što možete učiniti da spasite privatnost:

  • Zaklopite računalo ako ga ne koristite
  • Uvijek nadograđujte softver, pogotovo preglednike i nadogradnje
  • Aktivirajte firewall i držite ga aktiviranim
  • Redovito provjeravajte je li vaše računalo inficirano malwareom
  • Izbjegnite klikanje na čudne poveznice u porukama čak i kada znate tko je pošiljaoc
  • Ako želite biti super-sigurni da vas ne špijuniraju, budite kao Zuck i prekrijte web kameru i mikrofon neprozirnom ljepljivom trakom. Samo vodite računa da s vremena na vrijeme traku i možete skinuti u slučaju da vam web kamera zatreba.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

  • Pokrivanje web kamere je jako dobar savjet, ako to radi veliki broj stručnjaka za cyber sigurnost (koji o zaštiti znaju 1000 puta više od običnih korisnika računala) onda trebate to raditi i vi. Računalo se vrlo lako zarazi nekim špijunskim programom, dovoljno je da dijete klikne na neki link koji izbaci obična stranica sa igrama i program je instaliran.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.