Pokrenute nove istrage protiv Mete

Posljednjih nekoliko mjeseci američka Federalna trgovinska komisija (FTC) te pravnici nekoliko saveznih država ispituju developere koji razvijaju igre za Metine VR uređaje Oculus.

Prema informacijama koje su procurile na mreži, FTC i dio saveznih država pokrenuli su istragu protiv Mete zbog potencijalnog iskorištavanja dominantne tržišne pozicije i gušenja konkurencije.

Koliko su ozbiljne ove optužbe i postoji li mogućnost podizanja optužnice protiv Mete, još nije poznato, a iz Zuckerbergove kompanije nisu htjeli komentirati ove medijske navode.

S obzirom na to da su ambicije Mete te planovi za budućnost jako vezani za metaverse, jasno je kako bi to mogao biti veliki problem za kompaniju i njihov pokušaj dominacije virtualnim svjetovima kojima bi, prema njihovim predviđanjima, u budućnosti trebali provoditi sve više vremena, prenosi Zimo.

Prije nekoliko mjeseci Zuckerberg je najavio promjenu imena svoje kompanije – dok je društvena mreža zadržala ime Facebook, sama tvrtka postala je Meta. Tom je prilikom rekao kako su za budućnost kompanije najvažnija dva biznisa – jedan je, naravno, vezan uz društvene mreže (dakle, Facebook, Instagram i WhatsApp), a druga je Reality Labs, odjel za razvoj AR/VR hardvera i softvera.

Podsjetimo, protiv Mete je u SAD-u pokrenuta istraga koja bi mogla rezultirati odvajanjem, odnosno prodajom Instagrama i WhatsAppa koji onda više ne bi bili povezani s Metom, a za Zuckerberga nema dobrih vijesti niti iz Velike Britanije. Tužba koja je nedavno podignuta na jednom britanskom sudu mogla bi tvrtku stajati čak više od tri milijarde dolara.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.