Pokrenuta istraga: Barcelona isplaćivala Messija uplatama u humanitarne svrhe?

Španjolske vlasti pokrenule su istragu protiv Barcelone povodom sumnji da je klub izvršio ilegalne uplate na račun fondacije Lea Messija, čime je nogometašu omogućio da izbjegne plaćanje poreza.

“El Mundo” tvrdi da je Messijeva fondacija dobila 12,7 milijuna eura iz kluba u periodu od 2010. do 2016. godine, što je 71,5 posto ukupnih donacija između 2013. i 2016. godine.

Messi je 2007. godine osnovao fondaciju sa “željom da pomogne djeci širom svijeta da ostvare svoje snove, da promovira jednakost i ista prava u obrazovanju i zdravstvu”.

Kako navodi list, istražnim organima je sumnjivo to što je veći dio donacija iz kluba uplaćen do 2013. godine, kada je fondacija službeno registrirana, te da je od tada uplaćena simbolična suma.

Sumnja se da je Barcelona uplatom u humanitarne svrhe, zapravo, plaćala dio Messijeve zarade, koja, zbog toga, nije oporezivana.

Drugi španjolski list “ABC” navodi da 70 posto donacija mora biti upotrijebljeno u svrhe zbog kojih je fondacija osnovana, ali da se to u Messijevom slučaju nije dogodilo, već da su značajnom svotom novca plaćani konzultanti, iznajmljivanje i renoviranje poslovnoga prostora, prenose Vijesti.me.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj: