Pokreće se Škola slikanja i crtanja InProArt i otvara suvremena gradska galerija u Posušju

Društvo hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH pokreće školu slikanja i crtanja InProArt u Posušju, pod stručnim vodstvom magistrice slikarstva i profesorice likovne kulture Natalije Šušnjar.

Također pod inicijativom DHLU u FBiH otvara se prva suvremena gradska galerija Posušje. Projekt je pokrenut s ciljem kulturnog uzdizanja i osvještavanja, te educiranja mladih u području likovne umjetnosti. Mladi iz Općine Posušje imat će kvalitetniji pristup umjetnosti, galerijskom načinu izlaganja, upoznavanje s novim medijima. Također će imati pristup izravnoj komunikaciji sa samim umjetnicima što doprinosi educiranju mladih u području likovne umjetnosti.

Ovakav pristup umjetnosti nije ranije ostvaren u Općini Posušje, te bi njegovo ostvarenje značajno doprinijelo razvoju kulture Općine Posušje. Uz program škole slikanja i crtanja InProArt mladi će se upoznati sa štafelajskim načinom slikanja i crtanja, osnovama likovnog izražavanja, uz edukaciju proširit će svijest o umjetnosti, te će imati kvalitetniji pristup umjetnosti kroz povijest i suvremenoj umjetnost. Krozkreatvine radionice polaznici će se upoznati sa osnovama kiparstva, slikarstva igrafike te će imati mogućnost uvida u suvremenu umjetnost, što u veliko doprinosi edukaciji mladih Općine Posušje.

Škola slikanja i crtanja InProArt

Predstavlja inovativni doživljaj kreativnog stvaranja u svrhu poticanja mladih nakreativno razmišljanje, izražavanje. Polaznici škole InProArt proći će osnovni program u trajanju po 2h tj. U kojem će naučiti osnove likovnog izražavanja: crtež, smještaj u prostoru, proporcije. Slikarske osnove: kompozicija, miješanje boja, zatim sam proces slikanja (portreti, mrtva priroda, itd.). Program je namijenjen svim uzrastima od 6 godina pa nadalje.

Po završetku 1. stupnja polaznici će izložiti svoje radove u prostoru suvremene gradske galerije Posušje, samim tim zaokružiti jednu cjelinu, te će im bit dodijeljene diplome. Polaznici 2.stupnja imat će priliku sudjelovati u program u kojem će učiti sve o rad s platnom (način natezanja platna na ram, preparacija platna, kaširanje papira, itd.) kreativnom izražavanju kroz zadane teme uz tekstualno objašnjenje. Rad s glinom te upoznavanje sa osnovama grafike. S obzirom da Općina Posušje nema suvenire značajne za ovaj prostor, polaznici 2. stupnja će u program imati izradu Posuškog grba u glini, slike i grafike našeg kraja s ciljem očuvanja povijesti i tradicije.

Također će u svom program imati slobodno izražavanje bez tematskih zadataka s ciljem razvijanja mašte, te prezentiranje radova kako bi stekli sigurnost izražavanja. Polaznici će imati priliku kroz radove pratiti rezličite umjetničke pravce, kao npr. realizam, nadrealizam, ekspresionizam, tašizam, akcijsko slikarstvo, itd. Po završetku 2. stupnja polaznici će također imati izložbu svojih radova u suvremenoj gradskoj galeriji Posušje te svečanu dodjelu diploma.

Suvremena gradska galerija Posušje

Projekt otvaranja suvremene gradske galerije pokrenut je s ciljem kako bi umjetnici izrazličitih krajeva mogli izlagati svoje radove i prezentirati svoje ideje u svrhu kulturnog uzdizanja. Također samim izlaganjem umjetnika publika će imati priliku upoznati se s različitim umjetničkim medijima, tematikom, doživjeti nešto novo. Ovim projektom otvara se protok umjetničkog stvaranja i izlaganja, samim tim podiže se svijest o umjetnosti, a umjetnicima bi ovakva gesta označavala podrška u stvaranju irealiziranju.

Mladi iz općine Posušje imali bi pristup galerijskom načinu izlaganja, komunikaciji sa samim autorima, stekli bi drugačiji pogled na samu umjetnost. U realizaciji ovog projekta uključena su povezivanja stranih izlagača, gdje će svoje radove izložiti u suvremenoj galeriji Posušje te predstaviti svoje ideje, sebe, svoju kulturu i običaje. Na ovaj način bi se BiH predstavila kao zemlja s jakom predispozicijom mladih umjetnika koji svojom snagom, duhom, željom i voljom mjenjaju neke stvari na bolje.

Natalija Šušnjar je rođena 29. srpnja 1993. u Splitu, osnovnu i srednju školu završila je uPosušju. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju Likovnih Umjetnosti u Širokom Brijegu, odsjek slikarstvo. Magistrirala je 2018. god. na instalacijama, u klasi prof. dr. art. Silva Radić . Danas se aktivno bavi instalacijama i happeningom. Članica je društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federacije BiH (DHLU UFBIH) i savjetnica predsjednice DHLU UFBIH. Izlagala je na brojnim skupnim izložbama te je ove god. imala prvu samostalnu izložba pod nazivom “Manifestacija svijesti” održane 30. kolovoza u Mostaru .

Upisi u škola slikanja i crtanja InProArt još traju, te nas možete pronaći na adresi Fra Petra Bakule 8, kod stadiona Mokri Dolac, prostorija do osiguranja Greawe te na Facebook i i Instragram stranicama. InProArt Škola kreće sa radom 5. listopada 2019. Novi članovi se mogu upisati i tijekom sastanaka polaznika u prostoriji škole. Otvaranje suvremene gradske galerije planirano je za listopad 2019.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.