Pojašnjenje iz FMUP-a: Cijene za izvode iz matičnih knjiga ne odnose se na stanovnike

Cijene izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenje o državljanstvu i vjenčani list zaokruživat će se na dvije decimale nakon što se pomnoži s količinom obrazaca koji se štampaju za potrebe općina i gradova. Iz Federalnoga ministarstva unutarnjih poslova kazali su da cijenu plaćaju općine i gradovi putem računa.

Također, istaknuli su da nemaju informacija o tome naplaćuju li općine i gradovi ove obrasce od građana.

Jedinična cijena obrazaca matičnih knjiga iznosi 86,2875 KM po komadu prema općinama i gradovima, što je istodobno i nabavna cijena. Ista se množi s količinom obrazaca i nakon toga zaokružuje na dvije decimale, gdje ukupnu cijenu plaćaju općine i gradovi putem računa, a ne gotovinom, te za isto ne predstavlja problem što nema apoena od jednoga feninga, kažu iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a, prenosi Klix.ba.

Navode da je ista situacija i kod obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, gdje jedinična cijena obrazaca iznosi 0,392 KM po komadu prema općinama i gradovima, što je istodobno i nabavna cijena. Također se množi s količinom obrazaca i nakon toga zaokružuje na dvije decimale te se plaća putem računa općina i gradova.

Isto vrijedi i za obrazac vjenčanoga lista, čija cijena iznosi 1,72 KM prema općinama i gradovima.

Navedene cijene su identične s cijenama u prethodnim godinama, odnosno nisu se mijenjale od 2013. godine, kada je počela distribucija i upotreba istih. Napominjemo da ovo Ministarstvo ne raspolaže informacijama o tome da li i na koji način općine i gradovi naplaćuju od građana obrasce izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu, kao i obrasce vjenčanoga lista, kazali su iz Odsjeka za odnose s javnošću FMUP-a.

Određene cijene rodnoga i vjenčanoga lista i drugih “papira”

U pojedinim općinama i gradovima FBiH ovi obrasci se naplaćuju putem taksi, a za sada nema promjena u njihovim cijenama.

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.