Pogoršava se stanje s migrantima, traži se zatvaranje granice, RS šalje i policajce

Zbog prisutnosti većeg broja ilegalnih migranata iz dana u dan usložnjava se sigurnosno stanje u BiH, a sve su češće i incidentne situacije, pri čemu migranti više ne prezaju ni od napada na policijske službenike.

Nervoza zbog nemogućnosti daljnjeg prolaska na Zapad čini se da raste, a relaksacija mjera uvedenih zbog pandemije mogla bi rezultati i još snažnijim pritiskom ilegalnih migranata na istočnu granicu, piše Večernji list BiH.

U cijeloj priči sve su glasniji zahtjevi za ojačavanjem granice, pa je tako član Predsjedništva BiH Milorad Dodik kazao kako je Republika Srpska zainteresirana za hermetičko zatvaranje granica za migrante i za njihovu žurnu deportaciju iz BiH.

Ova poruka dolazi samo dan nakon incidentne situacije u kojoj je skupina migranata, koristeći vatreno oružje, pobjegla prilikom policijske intervencije u mjestu Klašnice kod Banje Luke.

Sve se dogodilo prilikom intervencije policijske patrole Policijske uprave Banje Luke u mjestu Klašnice, nakon što je prijavljeno da se u napuštenoj kući u tom naselju nalaze migranti.

Prilikom dolaska policijske patrole skupina migranata uspjela je pobjeći u nepoznatom smjeru uperivši pištolj prema policijskoj službenici, navela je Miljanović.

No, brzom akcijom u kojoj su sudjelovali službenici Policijske uprave Banje Luke, pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice, Žandarmerije MUP-a RS-a i Helikopterskog servisa, migranti su otkriveni i privedeni.

Migranti potegli pištolj na policajku

S obzirom na složeno stanje, kao i manjak službenika koji trebaju pokrivati 650 kilometara dugu granicu na istoku BiH, predsjedatelj Koordinacijskog tijela za praćenje kretanja migranata preko teritorija RS-a Darko Ćulum izjavio je kako će Republika Srpska uputiti dodatne policijske snage kako bi pomogle kolegama iz Granične policije BiH u zaštiti granice od ulaska migranata. Potvrdio je kako su trenutačno kao ispomoć angažirana 52 pripadnika MUP-a Republike Srpske, a izdvojit će ih još do 30 kako bi se pomoglo u osiguravanju kritičnih zona na granici. Takve zone nalaze se posebno na prostoru Zvornika i Foče.

Nakon dosta mirnije situacije u ožujku, travnju i svibnju, ponovno imamo veći priljev migranata. Svaki dan evidentiramo ih između 150 i 200. Oni su u tranzitu. Nismo imali većih problema sve do incidenta u Laktašima kada je migrant potegnuo pištolj na našeg policajca koji je s druge strane reagirao kako treba, rekao je Ćulum za Glas Srpske.

Stanje je zabrinjavajuće i u nekim dijelovima Federacije BiH, a posebice na prostoru Unsko-sanske županije. Tamo su pripadnici županijskoga MUP-a po nalogu Općinskog suda u Bihaću izvršili pretres migrantskog centra Bira radi pronalaska predmeta koji se dovode u vezu s izvršenjem određenih kaznenih djela. Tom je prilikom kod jednog migranta pronađena manja količina opojne droge kanabis i on je lišen slobode.

Zateknuto je i 15 osoba koje nisu posjedovale identifikacijske iskaznice ovog migrantskog centra, tako da su one premještene u prihvatni kamp na lokaciji Lipa. Ispred privremenog prihvatnog centra Bira pronađeno je 11 ilegalnih migranata bez osobnih dokumenata, koji su također transportirani u migrantski centar na Lipi.

Ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić prije nekoliko dana za Večernji list kazao je kako je ublažavanjem restrikcijskih mjera sve veći broj nezakonitih migracija, a najveći pritisak na ulasku u BiH zabilježen je na području Postrojbe Granične policije Zvornik.

Prema dosadašnjim statističkim podacima Granične policije, posebno u svibnju i početkom lipnja, evidentno je da se ponovno intenziviranje nezakonitih migracija može očekivati i u idućim mjesecima, kazao je on, dodavši kako Granična policija kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija i poduzima mjere i aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima i vlastitim planovima.

U skladu s tim kontinuirano se obavlja privremeni interni premještaj, kao i izvanredno angažiranje policijskih službenika u postrojbe koje su najviše izložene migracijskom pritisku.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.