Kina predstavila zakon za Hong Kong, aktivisti drže da ide prema ukidanju autonomije – Jabuka.tv

Kina predstavila zakon za Hong Kong, aktivisti drže da ide prema ukidanju autonomije

Peking je danas objavio detalje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong, otvarajući put najdubljim promjenama života toga grada od povratka pod kinesku vlast 1997. godine.

Dugo očekivani zakon koji je izazvao duboku zabrinutost u Washingtonu i Europi uključuje uspostavu ureda za nacionalnu sigurnost za Hong Kong koji će prikupljati podatke i procesuirati zločine protiv nacionalne sigurnosti, prenijela je državna agencija Xinhua.

Hongkonška čelnica Carrie Lam imat će ovlasti imenovanja sudaca koji će voditi slučajeve ugrožavanja nacionalne sigurnosti što bi moglo unijeti nemir među ulagače, diplomate i poslovni svijet. Dodaje se, bez objašnjavanja, da će aktivnosti vezane uz nacionalnu sigurnost štititi ljudska prava i slobodu govora.

Kina tvrdi da je cilj toga zakona odgovoriti na separatističke aktivnosti, subverzije, terorizam i urote sa stranim silama, no kritičari strahuju da će ugušiti široke slobode koje se smatraju ključnima za status Hong Konga kao globalnog financijskog centra.

Detalji zakona objavljeni su nakon trodnevnog sastanka čelnih tijela kineskog parlamenta.

Politički analitičari očekuju da će zakon stupiti na snagu uoči ključnih izbora za zakonodavno vijeće Hong Konga 6. rujna.

Kineski potez nametanja zakona Hong Kongu pri čemu se zaobilazi gradsko zakonodavno vijeće uslijedio je nakon godine koju su obilježili protupekinški prosvjedi, ponekad nasilni, a kineska vlast tvrdi da su ih potpirivale “strane sile”.

Neki politički komentatori smatraju kako se radi o pokušaju učvršćivanja povratka Hong Konga matici zemlji nakon što britanska predaja grada pod vlast Pekinga 1997. godine nije dovela u red njegove stanovnike.

Tada je Kina obećala da će Hong Kong imati visoki stupanj autonomije idućih 50 godina u okviru formula “jedna zemlja, dva sustava”. Prodemokratski aktivisti tvrde da Peking, unatoč obećanju, sve više steže omču oko Hong Konga.

Peking je najavio zakon proteklog mjeseca što je izazvalo osudu Britanije i SAD-a.

Europski parlament u petak je podržao izvođenje Kine pred Međunarodni sud pravde u Haagu ako Peking nametne sigurnosni zakon Hong Kongu. Također je pozvao Uniju da iskoristi ekonomske mjere kako bi pokolebala Kinu u toj namjeri. Rezolucijom Europski parlament “poziva EU i njezine članice da razmotre u slučaju primjene novog zakona o sigurnosti pokretanje postupka pred Međunarodnim sudom pravde”.

Kina je više puta upozorila strane vlade da se ne miješaju u njezine unutarnje stvari.

Kineski i hongkonški dužnosnici ulažu napore u to da uvjere investitore da taj zakon neće potkopati visoki stupanj autonomije Hong Konga nego ciljati samo na one koji predstavljaju prijetnju nacionalnoj sigurnosti.

(Hina)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.