Pogledajte snimku pucnjave na Markovom trgu – Jabuka.tv

Pogledajte snimku pucnjave na Markovom trgu

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina i županijski državni odvjetnik iz ŽDO – Zagreba Jurica Ilić održali su danas konferenciju za medije vezano uz istragu kaznenog djela višestrukog pokušaja teškog ubojstva s elementima terorizma, počinjenog ovog ponedjeljka na Trgu sv. Marka u Zagrebu.

Podsjećamo, u ponedjeljak ujutro 22-godišnji napadač ranio policajca ispred Vlade i počinio samoubojstvo.

Na samom početku konferencije prikazana je snimka napada. 

Prezentirali smo jedan dio činjeničnog stanja, kazao je Milina o snimci i dodao: Policija je od samog saznanja napada radi opsežno istraživanje. Potvrđeno je da se radi o tri teška pokušaja ubojstva policijskih službenika koji su se nalazili ispred Markova trga. Postoje elementi terorizma.

Izrazio je sućut obitelji napadača, te poželio sve najbolje ozlijeđenom policajcu.

Danas smo jednu osobu priveli koju možemo dovesti u vezu s terorizmom na trgu svetog Marka. Tu osobu će uskoro ispitati, kazao je Milina te dodao kako je u 83 navrata predano oružje.  Naveo je kako je itekako dostupan problem dostupnosti oružja koja predstavljaju opasnost građanima. Ponovio je kako je Hrvatska sigurna zemlja, te da čine sve kako bi građani kao i turisti koji posjećuju Hrvatsku bili sigurni.

ŽDO u Zagrebu je nakon izvršenog očevida dobila od policije izvještaj o izvidu. Počinitelj je odmah nakon zločina počinio ubojstvo. Postoji neki elementi koji pokazuju na terorističko izvršenje ubojstva. Vodi se istraga protiv osoba koje se povezuje s tim djelom, kazao je županijski državni odvjetnik iz ŽDO – Zagreba Jurica Ilić

Upitan o tome kako je napadač vratio, Milina je to potvrdio i rekao kako je taj drugi napad bio odbijen.

Policija je utvrdila njegovu trasu kretanju. Policija mora i dalje nastaviti provjeriti sve detalje. Vidi se na snimci sam dolazak. On je bio neočekivan, napad je bio brz i iznenadan, opisao je Milina.

Upitan o tome je li puška bila vidljiva kazao je sljedeće: Puška nije bila vidljiva niti jednom građaninu sve do nekoliko sekundi prije napada, kazao je ravnatelj policije i dodao: Bila je nevidljiva. 

Rekao je da ne može reći je li Bezuk htio ući u Vladu, ali ne može to ni negirate: Sve što ste vidjeli ukazuje na to 

Policija će u suradnji s ŽDO će nastaviti provoditi izvide o tome je li neka osoba neposredno utjecala na ovaj čin, ali to vrlo opsežno kriminalističko istraživanje uključuje vrlo veliki broj ljudi, naveo je ravnatelj policije o mogućnosti da je netko utjecao na pokojnog D. Bezuka.

Kazao je da je napadač kod sebe imao dugo i kratko vatreno oružje, no nije želio spominjati detalje. Sličan odgovor imao je kad je govorio o tome što je pronađeno na računalu napadača, te je odbacio špekulacije koje su se o tome pojavile u medijima, piše Večernji.hr.

Ne možemo reći da je ovo bilo dugotrajno planirano, objasnio je.

Upitan o tome kako to da su odlučili objaviti snimku, kazao je: U javnosti su se pojavile iskrivljene informacije o tome što se dogodilo. Građani trebaju znati što se dogodilo. 

(www.jabuka.tv) 


11 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.