Pogledajte s kolikom imovinom raspolažu suci i tužitelji u BiH

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je bazu podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini 29 sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini.

Osim nositelja pravosudnih funkcija koje bira i imenuje VSTV, u bazi su i podaci o četvero sudaca ustavnih sudova koje biraju nadležni parlamenti.

Bazu podataka čine informacije o njihovom obrazovanju i karijeri, nekretninama, automobilima, ušteđevini i kreditima. Na raspolaganju su i informacije o tužbama, sudskim i disciplinskim postupcima koji su vođeni ili se vode protiv sudaca i tužitelja.

Novinari CIN-a su godinu dana prikupljali dokumente iz zemljišnih knjiga, registara poduzeća te podatke o plaćama i naknadama iz pravosudnih institucija, kao i kaznene prijave, optužnice i presude.

Prema Zakonu o VSTV-u, suci i tužitelji svake godine podnose ovom vijeću financijske izvještaje u kojima navode šta su tijekom godine radili i koliko novca su za to primili. Izvještaji uključuju informacije o bračnim partnerima i djeci s kojom žive. Ti podaci nikada nisu bili dostupni javnosti.

CIN je 2015. godine zatražio ove izvještaje, ali VSTV ih je odbio dostaviti, uz obrazloženje da bi time mogla biti ugoržena privatnost ovih osoba. U Agenciji za zaštitu osobnih podataka BiH su ovo smatrali zloupotrebom prava, navodeći da se institucije neosnovano pozivaju na zaštitu osobnih podataka i donose proizvoljne odluke te da bi trebale cijeniti javni interes i objaviti ove informacije.

CIN će u idućem razdoblju bazu dopunjavati novim profilima sudaca i tužitelja.

Prema objavljenim podacima, aktualna sutkinja u Sudu BiH i bivša glavna tužiteljica Tužiteljstva SŽ Dalida Burzić u Sudu BiH mjesečno prima 3.800 KM. Ona je u Tužiteljstvu SŽ imala veća primanja, odnosno 3.952 KM mjesečne plaće. Od nekretnina posjeduje stan u Sarajevu vrijedan 100.000 KM, a i kreditno je zadužena (58.559 KM + 11.757 KM).

Tužitelj u Tužiteljstvu BiH Dubravko Čampara prima 4.300 KM mjesečne plaće, a u bazi podataka navedeno je da njegova supruga Maida ima 3.000 KM plaće. Čampara je zajedno sa suprugom vlasnik dva stana u Sarajevu i to stana od 86 m2 (vrijedan 180.000 KM) i garsonijere od 26 m2 (vrijedne 80.000 KM).

Supruga Maida posjeduje vikendicu i zemljište od 868 m2 u Trnovu (vrijednost 60.000 KM) i garažu u Sarajevu (vrijednost 15.000 KM). Kako je navedeno, Čamparina majka Rabija Čampara vlasnica je stana od 57 m2 u Sarajevu, garaže od 12 m2 u Sarajevu, vikendice i zemljišta od 479 m2 u Neumu i garsonijere od 20 m2 u Sarajevu. Dubravko Čampara nije kreditno zadužen.

Bivši glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović trenutno kao državni tužitelj prima 4.800 KM plaće, dok je za vrijeme obnašanja dužnosti glavnog državnog tužitelja primao 5.200 KM mjesečno.

Vlasnik je stana od 71 m2 u Sarajevu čija je vrijednost 105.000 KM te stana u Tuzli od 88 m2 za koji nije navedena vrijednost. Njegova majka Eleonora Salihović posjeduje stan od 58 m2 u Lukavcu i vikendicu i zemljište od 1.120 m2 također u Lukavcu. Goran Salihović kreditno je zadužen 5.000 KM.

Bazu podataka o prihodima te pokretnoj i nepokretnoj imovini 29 sudaca i tužitelja u Bosni i Hercegovini je dostupna na web stranici Centra za istraživačko novinarstvo.

Pogledajte imovinu sudaca i tužitelja u BiH

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.