Pogledajte raspravu Mostarca Davorina Jureckog i Željka Komšića u Kanadi

Na svečanoj akademiji organiziranoj povodom Dana neovisnosti BiH u Kanadi na kojoj je sudjelovao predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić prisutnima se uime hrvatskog iseljeništva obratio i Mostarac Davorin Jurovicki.

Kako je kazao na početku svog govora, posebno mu je zadovoljstvo što može pozdraviti predsjedatelja Predsjedništva BiH Željka Komšića, piše N1.

Konačno, nakon 25 godina, i mi u Kanadi imamo prigodu da nas posjeti netko iz vrha bh. vlasti. Sigurno bismo bili zadovoljniji da se to dogodilo mnogo ranije, ali će biti zabilježeno da je gospodin Željko Komšić prvi došao u Kanadu i iseljeništvu, naveo je Davorin Jurovicki.

Kako je kazao, nažalost, razočarani su da vlasti BiH nisu našle za bitno za ih kontaktiraju kako bi im pomogli dali svoj doprinos za boljitak BiH. Izrazio je nadu da će posjeta Komšića otvoriti mogućnosti da se mnoge stvari isprave i krenu boljim putem za sve stanovnike BiH i iseljeništva.

Naveo je da u gradu Mississauga živi 35 tisuća Hrvata. Predložio je da se u ovom gradu otvori generalni konzulat i da u njemu radi predstavnik i hrvatskog naroda.

Bilo bi izuzetno nekorektno za položaj Hrvata u iseljeništvu i u Bosni i Hercegovini kriviti samo vas. Dapače, još veća odgovornost leži na onima koji sebe vole predstavljati legitimnim i legalnim predstavnicima, a ustvari oni su legalni i legitimni samo za svoje interese i snose najveću odgovornost za iseljavanje hrvatskog naroda i njegov očajan položaj. Za sebe su se oni jako dobro pobrinuli i ta manjina predstavlja najveću sramotu za nas u iseljeništvu, rekao je.

Poručio je da rukovodstva dvije zemlje, Hrvatske i BiH, moraju razgovarati jer se jedino na taj način mogu pronaći kvalitetna rješenja.

Kada bih slušao savjetnike, vjerovatno ne bih došao na ovaj skup. Ali, ako se ne razgovara, ne mogu se ni riješiti problemi. Korisno bi bilo da predsjednik Milanović vidi sugovornike i u Hrvatima izvan HDZ-a BiH jer dosadašnja praksa razgovora samo sa HDZ-om je najviše naštetila upravo Hrvatima iz BiH, smatra Jurecki.

Moram istaknuti veliku razočaranost iseljeništva sa tzv. građanskom opcijom, koju vi bezuspješno zastupate. Ne može se građanska opcija graditi sa SDA koji su “bratske” stranke sa HDZ-om i SNSD-om. Mislim, a to je mišljenje i većine, da ste svojim djelovanjem i otklonom o kako takvim strankama slične orijentacije (na primjer SDP, Naša stranka) još više udaljili BiH od građanske opcije. Sarajevski kanton je mnogima otvorio oči i narod misli da je to rezultat političke trgovine na štetu demokracije u kojoj ste vi i Fahrudin Radončić odigrali negativne uloge. Želim istaći da narod cijeni vaš pozitivan angažman u približavanju za ulazak u NATO i to smatram vašim najvećim dostignuće. Čestitam vam na tome uime iseljeništva i u moje osobno ime, kazao je, te nastavio:

Malo ću se našaliti, kako je Hrvatska u EU red je da Hrvatska da doprinos ulasku BiH u NATO. Vjerujem da je to razlog da legitimni i legalni Hrvat posjećuje Rusiju. Molit ću da mi odgovorite na jedno pitanje, ali ne u kontekstu interesa cijele BiH jer nije korektno da samo Hrvati budu žrtve građanske opcije, a da ostala dva člana Predsjedništva predstavljaju svoje narode. Šta namjeravate učiniti za hrvatsko iseljeništvo i Hrvate u Bosni i Hercegovini kao član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda u ovom svom trećem mandatu?, upitao je.

Uslijedio je odgovor Željka Komšića.

Gospodine Davorine, nije mi jasno što vi zapravo preferirate. Hoćete li etničku Bosnu i Hercegovinu jer vidim da mi zamjerate taj legitimitet koji ne postoji u Ustavu BiH ili hoćete građansku BiH o kojoj govorite tako afirmativno. Ne morate mi odmah odgovoriti, bit će prilike da vi i ja još malo prodiskutiramo ovdje i to sa zadovoljstvom. Ali, morate se odlučiti, što biste. Ne može u ovom slučaju “i jare i pare”. Sudaraju se stvari, kazao je Komšić, te nastavio:

EKSKLUZIVNO – Govor Željka Komšića na Akademiji u Torontu

Govor predsjednika Predsjedništava BiH #ŽeljkaKomšića na #Akademiji u povodu Dana nezavisnosti BiH, koja je održana u #Torontu prošle subote, izazvao je najblaže rečeno čudne i neobjašnjive #kontraverze, o kojima bruji "lokalni" internet.U interesu objektivnog informisanja ekskluzivno vam donosimo govor gospodina Komšića, pa sami donesite sud o istom.

Posted by BHRaja.ca – Bosnian-Canadian Media on Monday, 9 March 2020

Da vam objasnim za kakvu BiH se ja borim, na mom i na vašem primjeru. Vaša supruga je Rumunjka, koliko znam. Imate dijete s njom. Hipotetički, vratite se sutra u vaš Mostar, u BiH. Šta je vaše dijete u tom Mostaru i u toj BiH? Hrvat, Hrvatica? Rumunj, Rumunjka? Ili je osoba, dijete, što je? Mislim da je prije svega osoba i dijete. Ja se borim da vaše dijete bude isto kao moje i da vaše dijete sutra može, kao što ne može danas, biti član Predsjedništva ove zemlje i doći ovako. Jer danas ne može, niti vaše niti moje. To nije u redu. U Kanadi može biti sve, a u vašoj i mojoj BiH ne može. I još jedna stvar. Kažete Vlada KS. Gospodine Davorine, ja sam rođeni Sarajlija, ali je meni važnija BiH od Sarajeva. A kakva je to građanska opcija koja bi da traži najmanji zajednički imenitelj sa upravnicima konclogora, Heliodroma, Dretelja… To ne ide jedno s drugim. Nije to to. Na kraju krajeva, ja sam odabrao da se borim s onim što imam. To što je to danas SDA, HDZ i SNSD, nemojte meni govoriti, ja nisam nikad glasovao za njih. Morate ubijediti narod, da im ne daje glasove, pa ih neće biti na političkoj sceni, kazao je Komšić u Kanadi.

Skandal: Komšić izvrijeđao predstavnika Hrvata u Kanadi

(www.jabuka.tv)

14 komentara

 • Tipični Mostarac Jugosloven koji ne zna je li došao ili pošao, vjerojatno pobjegao devedesetih čekajući da nas srbi pobiju pa se onda vrati na zgariste. Govor druga tita, odnosno bivseg partijskog druga, Bože smiluj se koliko Hrvati imaju budala pa dobro smo živi. Napišite ako znate je li mu žena Fata ili majka inače nema objašnjenja za ovakvog idiota.

 • Lik je klasicni uhljeb!!! Koliko sam ja shvatio sam nezna sto hoce, al u biti je udario po “legitimnim” predstavnicima Hrvata u BiH, tj. Hadezeovcima, samo se nije usudio imenovati ih!!
  Bog i Hrvati!!

 • Ili je ovaj, iz skupine neopredjeljenih, naruceni provokator kako bi se Komšić pokazao u najboljem svjetlu kao branitelj bih. Čovjek je glup, Bože ako ikako možeš oslobodi nas ovakvih branitelja hrvatstva. Molim te. Evo klecim na koljenima. Bože jedino tebi je sve moguće. Unaprijed hvala.

 • Sta ima Komsic jazavac sa Hrvatima H.B. On moze prestavljat muslimane. On nema nista u sebi Hrvatsko jedino par gelera od HVOa jer se borio protiv nas.!!!!!!!!

 • Komšić spominje Dretelj, a odlikovani je pripadnik Armije koja je ubila 8-oro djece u Vitezu, imala konc logore,ubijala mudžahedibskim načinom ratovanja, ubila fratre u Fojnici. To si ti Želja, ti si na toj strani,a ko fol ti si za građansku državu. Tin klin koji je svjestan da samo ako bude bezobrazan prema svom narodu može naći ćafira kod drugih.

 • Nije vam Komšić kriv ni Bakir ni Dodig što vam mladi idu vani. Zapitajte se što vam rade hdz rvatine isto kao i u hrvatskom sve su sjebali. Glupani zatucani vi im dajte glasove pa onda trčite i u metkovic imotski sinj pa im opet i tamo dajte glasove. Kada ste taki jedite kamenja i slame ovce neotesane..

 • Ko god samo ne onaj kojeg su izabrali glasovi Gorazda, Srebrenice itd, muslimanski gradovi, sto znači onaj koga su izabrali Hrvati a ne tzv Bosanci katoličke vjeroispovijesti. Sve ce doci na svoje pa ce Komsic ko i Kljujic biti staro kljuse kojeg ne prihvacaju njegove nacionalnosti kao ni turci

 • Sto bi rekli Hrvati poput Nahida ili Dzafera Kulenovica na ovo sve danas…kolju se braca izmedju sebe.
  Ti koji ravnas svime posalji jedan asteroid da nas sve potamani😖😖

 • Bakirova pudlice upitaj svoje jarane iz Armije gdje su nestali iz Bugojna? Još ih fali da ih se dostojnon pokopa. Gdje je general Šantić i kako je završio izvoli ispitaj kad jer si predstavnik i tih nestalih Hrvata? Ti o logorima a ova pitanja o nestalima ni slova. Izabran si glasovima zelembaća a predstavljaš narod koji te nije ni birao. Pelješki niknu kako to ne spriječi gradnju? Poserem ti se na tu funkciju koju obnašaš. Kad si predstavnik što ne dođeš vamo među narod? To sve govori tko te birao i kako. Sabinina pickica.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.