Pogledajte najavu dramatičnog dokumentarca o pokolju hercegovačkih franjevaca

Kada su komunističko-partizanske snage zauzele područja koja su bila pod vlasti NDH, slijedila je krvava odmazda nad duhovnim pastirima i hrvatskim pukom. Za pokolj je bila zadužena posebna postrojba koja je izravno odgovarala vrhovnom komandantu NOV-a Josipu Brozu Titu.

Naime, komunističko-partizanske snage koje su ulazile u sela s hrvatskim katoličkim pučanstvom imale su popise viđenijih ljudi koji im se nisu željeli priključiti i koje je trebalo likvidirati. Popise su sastavili članovi partijskih ćelija tih mjesta.

Kako bi zataškali zločine, egzekutori su tijela svojih žrtava bacali u jame i škrape diljem BiH. Svjedoci su u strahu od odmazde o svemu morali šutjeti.

Završetkom Drugog svjetskog rata ubijanje je preraslo u progone preživjelih. Crkveni su poglavari s velikim brojem svećenstva početkom pedesetih godina prošloga stoljeća zbog montiranih sudskih procesa završavali po jugo-komunističkim tamnicama u kojima su služili dugogodišnje kazne. Zbog toga je Crkva u Hrvata bila obezglavljena. Tada je i svjetski poznata žrtva komunističkog progona, zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, robijao u zloglasnoj Lepoglavi, a mostarski biskup Petar Čule u Zenici.

O zločinima se prvi put šaptalo sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Glasnije se govorilo tek raspadom komunističke Jugoslavije. Puno je vremena prošlo dok se nakon kraha totalitarističko-komunističke ideologije, zločini nisu počeli istraživati zahvaljujući svjedocima tih strašnih događaja.

Samo u Širokom Brijegu i okolici otkriveno je 128 masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta. Do sada su ekshumirana tek 135 tijela iz 10-ak grobišta. Mučan je to i spor proces s puno zapreka.

Krajnji cilj dokumentarnog filma „In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri“ je glasno progovoriti o jednom vremenu.

Istina o tom vremenu je civilizacijsko i moralno pitanje bez kojeg se ne može razvijati niti jedno demokratsko društvo. Pa tako ni moderno društvo država sljednica koje su nastale raspadom Jugoslavije a koje i danas guše beskompromisni nasljednici totalitarističko-komunističke ideologije.

(Laudato.hr)


5 komentara

  • kako bi bilo nabrojati par uglednih imena iz Širokog Briga i okolice koji su sljedili ovu politiku a danas su Doktori i ugledni političari kojima se i Fratri klanjaju kad će mo to pročisti

  • A prevruću se u grobu …kad vide ko nam sve vlada Boba Zemin i onda i danas kroji politiku i dovodi udbaša Leku..i Jusipovića na Brig čije su ćaće ovo i učinile ..a fratri na brigu klanjaju se samo lovi..a ne Bogu…pokoj duši ubijenim fratrima od ruke komunističke i nek počivaju u miru Božijem .

  • Fratri 1945 na Širokom Brijegu.su žrtve i pokoj im duši,njihova smrt bi trebala biti sjeme kršćanstva!
    Fratri 2015.su kapitalistička sekta i ne zanimaju me njihove prdaline.Eto im lopovi hadezeovci,ratni profiteri koji se obogatiše na muci jadnog hrvatskog naroda po Bosni,eto im djeca udbe i neka ruka ruku mije.Inteligencija odavno nepostoji ni u samostanu ni u gradu tako da se u povijeti neće spominjati imena danas živućih crkvenih i političkih čimbenika.ZATO JER SU NIKO I NIŠTA.
    A ovaj fra Mićo ispire mozak sa jednom te istom temom.Kontradiktoran je.Puna mu je crkva udbaša.Pa ne bih nabrajao pomienice,ali zbilja mi je gadljivo bilo vidjet čovjeka koji se pričešćuje a samo je njegovo dijete išlo na Božić u školu u mojoj generaciji.Bog sve vidi i sudit će al vidim i ja na zemlji i nesudim već iznosim činjenice,nisu obraćenici već se prilagođavaju situaciji…

  • Bravo sve si rekao samo interes fatara primaju u samostan i slikaju se sa ateistom josipovicem a znase komu je otac dubre komunisticko ali to fratre ne zanima njima je samo do love i daje njima dobro sram ih bilo

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.