Pogledajte kako izgledaju prve hrvatske kovanice eura

U Svetoj Nedelji kod Zagreba iskovane su prve hrvatske kovanice eura.

Euri se tiskaju u Hrvatskoj kovnici novca, iznimno štićenom objektu, a na početak tiskanja stigao je i premijer Andrej Plenković.

Upravo smo osobno stekli uvid kako se u Hrvatskoj kovnici novca kuju kovanice eura. S 1. siječnja Hrvatska postaje dio europodručja. To podrazumijeva i kovanje kovanica ovdje, kao i nabavljanje novčanica. Smatramo da smo proces provodili vrlo sustavno. To je strateški cilj, koji ostvarujemo, koji će ostati. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos, rekao je premijer Plenković.

Tijekom jeseni finalizirat će se aktivnosti oko ulaska u Schengen. U ovim okolnostima, dobro je da smo dio eurozone. Bit ćemo zaštićeniji u svim izazovima koji su pred nama, kazao je Plenković.

Ovdje radi 70-ak radnika. Ovdje se kuju ogromne količine kovanog novca. Za to treba dobra organizacija kovanog novca. Siguran sam da će sve biti obavljeno kako treba, dodao je.

Na kovanici od dva eura nalazi se motiv geografske karte Hrvatske, na kovanici od jednog eura je životinja kuna, dok se na pedeset centi nalazi lik Nikole Tesle. Na kovanici od 5 eurocenti je glagoljica.

Euro se u Hrvatskoj uvodi 1. siječnja. Prva dva tjedna u 2023. koristit će se i euri i kune, a potom se prelazi isključivo na euro.

(www.jabuka.tv | Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.