Pogledajte američki dokumentarni film “Bleiburg: Titova dozvola za genocid”

Uz pomoć povijesnih dokumenata te novootkrivenih masovnih grobnica, ovaj dokumentarac jasno opisuje kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava koje je dovelo do Bleiburške tragedije i križnog puta.

Povodom situacije koja je nastala zbog slavlja mise za žrtve Bleiburške tragedije u sarajevskoj prvostolnici, “Hrvatski filmski institut” predlaže svim ljudima koje zanima istina da pogledaju dokumentarni film “Bleiburg: Titova dozvola za genocid”, prenosi Dnevnik.ba.

Ovaj američki film prikazuje jedinstvena svjedočanstva engleskih oficira, partizana pokajnika i ubojica, preživjelih s Bleiburga te povjesničara i istraživača počinjenih zločina.

Uz pomoć povijesnih dokumenata te novootkrivenih masovnih grobnica, ovaj dokumentarac jasno opisuje kršenje Ženevske konvencije i međunarodnog prava koje je dovelo do Bleiburške tragedije i Križnog puta.

Original je na engleskom jeziku, a inačicu s hrvatskim prijevodom možete pogledati na poveznici.

Inače, film je dobio specijalnu nagradu žirija 2018. na Worldfestu Houston, Internacionalnom film festivalu u Houstonu.

(www.jabuka.tv)12 komentara

 • jel ovo antifašistim što se zovu na čast ubijati žene djecu vojsku bez sudjenja ako je ja im kažem da su stoka na dvi noge i englezi jesul odgovarali za saučesništvu u zločinu ili bar ispirka i oni su zločinci ništa manji od partizana govore primajte migrante što bježe od ratova a što uradiše od jednog naroda

  • Komu je bio did ili tata partizan ili komunista i djete je nadojeno ali kako su krvolocni i prgavi primjete se u drustvu na prvi pogled

  • Odgovornost za bleiburg:
   -povijesna, moralna na crkvi tog vremena jer kapitulacijom italije jasan je bio smjer rata tko će biti pobjednik tko gubitnik. Kaptol i Vatikan su bili u kontaktu ali očito je kao i danas, bio neki šum u komunikaciji, nije stala iza urotnika…
   -povijesna, politička,moralna,kaznena na Paveliću koji je pristao biti sluga Hitlera do zadnjeg dana i tako svjesno žrtvovao dio naroda unatoč upozorenjima skupine tzv. urotnika Vokć, Lorković i ostali koji su kapitulacijom italije uvidjeli pogibeljnu politiku slijeđenja Hitlera i željeli na vrijeme prebaciti se na stranu očitih budućih pobjednika i tako sačuvati sebe, taj dio naroda možda i državu od pogibelji. Uzgred netom prije povlačenja iz Zagreba 45.g. kolovođe urote ubijeni u zatvoru.
   -povijesna, moralna,kaznena odgovornost britanaca za izručenje
   -povijesna,politička, moralna, kaznena odgovornost Tita(gledano iz današnjeg poimanja prava ono je i danas selektivno, samo gubitnici i oni mali nakon rata a zbog rata se sude za ratne zločine , je li ti poznato je li tko iz američke vojske u ratovima koje su vodili odgovarao za ratne zločine do danas, kao što znaš, mi smo naše generale morali izručiti haškom sudu) što ili nije zaustavio ili na kraju baremi kaznio odgovorne za zločin. Međutim taj zločin ne može mijenjati pozitivan karakter partizanske borbe protiv fašizma.Imamo i primjer iz domovinskog obrambenog rata nitko ne može dovesti u pitanje opravdanost borbe protiv srpske ideje o izgradnji velike srbije i sa dijelom hrvatskog teritorija, a zbog ratnih zločina počinjenih u tom ratu i sa hrvatske strane.
   Nažalost pojednostavljeno kazano Pavelić i crkva pripremili metak, Britanci repetirali i stavili ga u pušku partizanima, a oni naciljali i okinuli. Oni jesu žrtve jer nisu privedeni sudu pravde koji bi im ponaosob ulozi koju su imali u ratu odredio primjerenu kaznu(smrtna,zatvorska,oslobađajuća) kao zadovoljštinu onima koji su zbog njihovih djela također postali žrtve od kojih većina također nije imala pravo na suđenje ali to ne mijenja negativan karakter fašističkog režima kojem su služili i njihovih možebitnih djela koje su počinili naravno ne mislim na žene civile i djecu (suosjećati žene i djecu samo sa jedne strane je moralno pristrano jer su žena i djeca ubijani i sa druge strane).

 • Kome su Englezi prijatelji.Samo Amerima i to po potrebi.Najgori na ovoj kugli zemaljskoj.Tesko onome kome su oni prijatelji.Tito, ni danas se ne zna tko je on.Nista mu nije bilo sveto.Teski egoista samo on.

  • Govna antifasisticka nek ih sram bude kopilad komunisticka bolesna puljica i crkvu da napada u 21 stoljecu treba ji popali

 • Jeble vas vise ustase i partizani, zlocinci i gnjide i jedni i drugi. Odjebite vise s tom pricom od ovog priglupog naroda, ionako nista ne znaju ni o jednim ni drugim.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.