Podrška dojenju: Održano edukativno druženje trudnica i majki u Širokom Brijegu

Četvrto edukativno druženje trudnica i mama održano je u četvrtak u Širokom Brijegu povodom obilježavanja Svjetskog tjedna dojenja u organizaciji Doma zdravlja Široki Brijeg.

Na druženju pod geslom “Podrška dojenju” u Hotelu “Park” okupilo se više od 40 trudnica i majki koje je zanimala tema dojenja.

Ovo je četvrto edukativno druženje trudnica i izuzetno smo zadovoljni odazivom. Bilo je jako lijepo i vladala je ugodna atmosfera. Dogodine ćemo tražiti još više mjesta za trudnice, rekla je za portal Jabuka.tv specijalistica obiteljske medicine i organizatorica ovog druženja Melanie Kvesić.

Na ovom druženju sudjelovali su gosti predavači: spec. ginekologije Nikolina Penava, koja je govorila o temi “Dojenje i maligna oboljenja, spec. pedijatrije Ana Zovko Marić, koja je govorila o temi “Prednosti dojenja djece” te mr. pharm. Ana Zovko, koja je govorila o primjeni lijekova u trudnoći i dojenju, dok je laktacijska savjetnica Rusmira Arapović govorila o nedostatku mlijeka te je odgovarala na pitanje trudnica i mladih majki.

Posebno zahvaljujem svim našim predavačima jer oni to rade besplatno. Mi nismo udruga i od ovoga nemamo nikakvu financijsku korist. Najvrednije se ne može kupiti, majčino mlijeko se ne može kupiti. Sve u svemu, bilo je jako zanimljivo i trudnice su postavljala pitanja, dodala je Melanie Kvesić nakon održanog druženja, ističući da su liječnici i medicinske sestre uvijek dostupni za razgovor o dojenju svima koji se zanimaju.

Savjetnica za dojene Rusmira Arapović, spec. obiteljske medicine Melanie Kvesić i spec. pedijatrije Ana Zovko Marić

Ne treba nasjedati na svakakve savjete. Uvijek je bolje konzultirati se sa stručnim osobljem. Trudnice i porodilje u Mostaru imaju savjetnicu za dojenje sestru Rusmiru Arapović, a po povratku u Široki Brijeg imaju savjetovalište u Cijepnom centru u Domu zdravlja Široki Brijeg, zaključila je spec. obiteljske medicine Melanie Kvesić.

Savjetnica za dojenje u rodilištu SKB-a Mostar Rusmira Arapović također je naglasila veliko zadovoljstvo održanim druženjem koje je jedna od aktivnosti kojima se podiže svijest o važnosti dojenja.

Savjetnica za dojenje Rusmira Arapović odgovarala je na pitanja trudnica i mladih majki

Uvijek kažem da je dojenje temelj zdravlja. Svi prehrambeni i protuupalni elementi su u majčinu mlijeku. Dijete hranite, ali ga ujedno i štitite od bolesti. Kada je tijelo bebe izloženo bolesti, žive stanice u majčinu mlijeku se kao vojnici nađu na liniji obrane i ne dozvoljavaju prodor bakterija, virusa, alergena i patogena. Majčino mlijeko je nezamjenjivo, benefiti su ogromni i dugoročni i za majku i za dijete, objasnila je u izjavi za portal Jabuka.tv savjetnica za dojenje Rusmira Arapović.

Organizatori su zahvalni i brojnim sponzorima koji su osigurali prigodne poklon pakete i tombole

Kako je dodala, istraživanja pokazuju da je i u zreloj životnoj dobi znatno manje bolesti kod osoba koje su dojile.

Majčino mlijeko i majčino srce nemaju zamjenu, to se ne može kupiti, zaključila je nakon edukativnog druženja za portal Jabuka.tv Rusmira Arapović.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

 • Rusmira Arapović, nema riječi kojom bi opisala jednostavno predivna i jako potrebna svim mladim majkama,
  Prvo djete nisam dojila, jer se nisam susrela sa sestrom Rusmirom.
  To su bili bolovi tako nepodnošljivi puno gore od poroda eto to je dojenje za nekoga tko se prvi put s tim susreće.
  Sa drugim djetetom sam imala puno više sreće , sestra Rusmira je bila dežurna odmah smo sve morale dojiti djecu, svakome je posebno pokazala šta trebamo napraviti, na svaki nas poziv odmah je došla, doslovno nam nije izlazila iz sobe,
  Za mene je dojenje postalo nešto predivno, umjesto one boli sada je bilo jako ugodno,
  Veliko hvala draga Rusmira!!!

 • Bože moj ,Bože moj ,od svega radite slučaj,pa i od majčinstva,koje Bog tako čudesno dao ženi,i to svakoj ženi koja imalo hoće čut ono Božije,ono iskonsko u sebi i ne treba za to knjige,pomoći itd,
  “di je puno BABA,kilavo je dite¨”rekoše davno

  • Aj ne kaki kad ti tako moram reć…treba pričat o ovome,osvijestiti buduće majke koje su dobrobiti dojenja i za majku i dijete a ne na prvi problem ili “dobronamjerni” savjet okoline posezat za adaptiranim mlijekom. Veliko HVALA organizatorici i svim predavačima na ovom okupljanju.

 • od muhe pravite slona i čudite se,puste knjige ,seminari,druženje,razne mreže i Bog zna šta već ne i opet pnavljam Bog tako čudesno nas stvorio ,a mi i dalje sastančimo ,mudrujemo,a jednostavno trebamo prihvatit ono Božije ,iskonsko i nećeš imat problema,dojit ćeš,odgajat i radovat ćeš se ,slušati ,poticati i sve je to život i ko sa Bogom živi ne treba se bojat,ima sve

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.