Podnesena kaznena prijava protiv Radončića, Dodika i Čovića

Tužiteljstvu BiH podnesena je anonimna kaznena prijava protiv članova Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Milana Tegeltije, Jadranke Lokmić-Misirača i Ružice Jukić, kao i sudaca i tužitelja Ranka Debevca i Gordane Tadić, te političara Fahrudina Radončića, Milorada Dodika i Dragana Čovića, piše Birn.

Kako se navodi u prijavi, svi skupa su kao ”organizirana kriminalna grupa” s dodijeljenim zadacima i ulogama udruženog kriminalnog poduhvata uspostavili kontrolu nad institucijama pravosuđa, kako bi sadašnje i buduće istrage protiv Dodika, Radončića i Čovića bile obustavljene, a prijave odbačene.

Zauzvrat, kako se navodi, predstavnicima pravosuđa obećani su usluge i darovi.

Dodik, Radončić i Čović, kako se navodi, davali su upute Tegeltiji i drugim članovima VSTV-a da na ključne pozicije u pravosuđu imenuju ”podobne osobe”.

Tegeltija i Lokmić-Misirača su kazali za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da ne žele komentirati ovu prijavu.

”Ne želim komentirati nebuloze”, rekao je Tegeltija, kojem mandat predsjednika VSTV-a ističe ove godine.

Lokmić-Misirača rekla je da će dati komentar kada prijava ne bude anonimna.

Debevec je imenovan na poziciju predsjednika Suda BiH, navodi se u prijavi, ”zloupotrebama ovlaštenja i trgovinom utjecajem”, iako nije imao rukovodnog iskustva. Između ostalog, navodi se da je to urađeno kako bi donio oslobađajuću presudu u predmetu protiv Radončića za ometanje rada pravosuđa, gdje je Debevec član Vijeća.

Predsjednik Suda BiH je, kako se navodi u prijavi, obećao članovima Vijeća Hasiji Mašović i Mirsadu Striki da će ih unaprijediti u karijeri i rasporediti na pozicije drugostupanjskih sudaca Suda BiH.

Uz podršku članova VSTV-a, u prijavi se navodi da je Debevec imenovan nakon što je osigurao podršku međunarodne zajednice tako što je osigurao podršku tzv. ”židovskog lobija” na način da je obećao da će izraelskoj obavještajnoj agenciji MOSAD davati sve ”obavještajno-sigurnosno interesantne podatke”.

Debevec je za BIRN BiH nazvao kaznenu prijavu ”lažnom i tendencioznom” te određenom vrstom pritiska na Sud BiH da se sudi, kako je rekao, ”po drugim kriterijima i željama, a ne po zakonu”.

”Prijavljena Gordana Tadić je iskazala lojalnost i dala obećanje da će ako bude izabrana za Glavnog tužitelja Tužilaštva BiH, protivno obavezama propisanim odredbama Zakona o VSTV, postupati po svim traženim uslugama i nalozima, a posebno će obustaviti ili opstruirati sve sadašnje i buduće istrage koje bi se mogle ticati Dodika, Čovića i Radončića”, navodi se u prijavi.

Tadić se već godinu i po nalazi na čelu Državnog tužiteljstva u svojstvu vršioca dužnosti, a trenutno je u tijeku izbor za Glavnog tužitelja, na koji je osim Tadićke prijavljeno ukupno 13 kandidata.

Prijava je dostavljena u ponedjeljak, 2. travnja Tužiteljstvu BiH, ali i Vijeću ministara, ministarstvima pravde i sigurnosti, VSTV-u, SIPA-i, te predstavnicima međunarodne zajednice, te Američkom veleposlanstvu, Europskoj komisiji i Uredu visokog predstavnika.

Kako saznaje BIRN BiH, zatraženo je od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) da hitno postupi po ovoj prijavi i sazna tko stoji iza nje.

Iako nije potpisana, prijava je dostavljena u ime ”građana BiH, ujedinjenih u zajedničkim i pravednim naporima i ciljevima”.

U obrazloženju prijave, navodi se da građani BiH ”svjesni građanske odgovornosti”, te ”suočeni s težinom vremena u kojem se država, njeno pravosuđe i građani nalaze” žele ”zaustaviti uspostavljanje kontrole politike nad pravosuđem” te kriminaliziranje VSTV-a.

”Mi građani BiH, podnosimo ove prijave anonimno iz razumljivih i očiglednih razloga, zbog realne opasnosti od odmazde ključnih nositelja javnih i pravosudnih ovlaštenja i njihove kriminizirane političke moći”, stoji u prijavi.

Dokaze za navode iz prijave, kako se navodi, lako je naći u pravosudnim institucijama.

Iz Tužiteljstva BiH nisu dali komentar na prijavu do trenutka pisanja teksta, a i članica VSTV-a Ružica Jukić nije bila dostupna za izjavu.

(www.jabuka.tv) 5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.