Podijeljena fotografija muffina prepunog krpelja: Obratite pozornost na vaše namirnice!

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upozorava Amerikance da budu na oprezu s krpeljima ove ljetne sezone, čak i kada jedu ukusne kolače. Ovih je dana agencija podijelila fotografiju na Facebooku koja prikazuje makov kolačić, otkrivajući da su neke od “sjemenki” zapravo krpelji, piše Dailymail.

Krpelji mogu biti mali kao makovo sjeme. Na ovoj fotografiji ima 5 krpelja. Možete li ih uočiti? Saznajte kako spriječiti ugrize krpelja i zaštititi se, napisao je CDC.

Korisnici društvenih mreža prokomentirali su da im je ova fotografija uništila apetite, te ih zauvijek odbila od muffina. Ovo nije prvi put da je agencija upozorila korisnike na krpelje, stavljajući sličnu objavu ranije ovog mjeseca, piše Večernji.hr.

Sezonom krpelja smatramo period između travnja i rujna, dakle najizraženiji su u proljeće. Većina krpelja nije već od 5 milimetara, a ove male napasti najčešće privlači ljudski znoj, kao i dah. Međutim, nedavni dokazi ukazali su da krpelje zapravo odbija miris kemikalija, a liječnica obiteljske medicine u klinici Cleveland, dr. Neha Vyas, otkrila je da postoje još dva sastojka koja ih odbijaju, a to su ikaridin i IR3535.

Ikaridin, poznat i kao pikaridin, kemijski je spoj koji odbija insekte, a možete ga naći u različitim losionima za tijelo. IR3535 je bezbojno i gotovo bezmirisno ulje koje je namijenjeno za nanošenje na kožu ljudi i životinja. Ulje odbija insekte, a mogu ga korisiti i djeca, kao i žene za vrijeme trudnoće. Ako ikada nađete krpelj na svojoj koži, najlakši način da ga uklonite je pomoću pincete s oštrim vrhom. Nakon uklanjanja krpelja, očistite područje trljanjem alkohola ili sapunom i vodom.

(www.jabuka.tv) 


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.