Podignuta optužnica i protiv Luke Modrića?

Španjolsko tužiteljstvo u Madridu podiglo je prijavu protiv Luke Modrića zbog sumnje da nije platio porez u razdoblju između 2013. i 2014. godine, piše Marca. Riječ je o iznosu od 870.728 eura.

Španjolski mediji navode kako je istraga pokrenuta još u siječnju 2016. godine, a među prijavljenim nogometašima je hrvatski reprezentativac, ali i njegova supruga Vanja, direktorica obiteljske tvrtke Ivano SARL koju je Luka osnovao u Luksemburgu i koja nije postojala tijekom njegova prelaska u Real.

Dokumenti prikazuju kako Modrić u poreznoj prijavi za 2013. nije prijavio prihod od komercijalnih prava, odnosno novac koji se slijevao u Luksemburg i na koji se u Španjolskoj plaća porez niži čak 30 posto. Real je na taj način Luki navodno isplatio oko 4,8 milijuna eura, no anonimna tvrtka koja je nositelj prava nije postojala u trenutku potpisa ugovora između Modrića i kraljevskog kluba.

Ugovor o osnivanju tvrtke Ivano SARL otkriva kako je Luka Modrić njezin jedini dioničar, a kompanija je počela raditi s kapitalom od 3,6 milijuna eura, prenosi Večernji list BiH.

Na kraju 2013. godine imala je 4,5 milijuna eura, a krajem 2014. došla je već do 6 milijuna eura. Modrić je samo jedan u nizu nogometaša i nogometnih dužnosnika umiješanih u “zamračivanje” milijuna na tajnim računima, a prijava protiv Luke dolazi svega jedan dan nakon što je njegov suigrač Marcelo priznao utaju od gotovo pola milijuna eura.

Aferu Football Leaks o malverzacijama u nogometu otvorio je European Investigative Collaboratons (EIC), novinarska istraživačka mreža koja obuhvaća devet medija: njemački Der Spiegel, austrijski Der Falter, španjolski El Mundo, talijanski L’Espresso, belgijski Le Soir, francuski Mediapart, srpski Newsweek, danski Politiken i rumunjski Black Sea.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.