“Čitaj između redova”: Avon u kampanji protiv nasilja u obitelji

Nasilje nad ženama najčešće je skriveno od pogleda. O njemu ne pričamo, njega se stidimo, ono je na naslovnicama novina tek kada je već prekasno.  Ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

Tema je to kampanje “Čitaj između redova” koju je pokrenuo Avon povodom obilježavanja svjetskog Dana borbe protiv nasilja u obitelji te 16 dana aktivizma koji završavaju 10. prosinca, na svjetski Dan pravde. Partneri cijeloga projekta su Fondacija lokalne demokracije i Sigurna mreža koji svojim radom i pružanjem skloništa ženama izravno pomažu u rješavanju problema, ali i borbi protiv nasilja općenito.

U Bosni i Hercegovini je 47% žena bilo izloženo nekom obliku nasilja, a u borbi protiv nasilja svatko može pomoći tako da posjeti stranicu progovoriprotivnasilja.ba i podijeli video kampanje sa stranice, a ako ste doživjele nasilje ostavite svoju priču u anonimnoj ispovjedaonici.

“Ponosni smo što možemo reći da nam se u kampanji pridružila i poznata glumica Zana Marjanović kao glasnogovornica kampanje, te vas pozivamo da poslušate i njezinu izjavu. Svjesni smo da je svaki glas važan jer samo ako glasno progovorimo, možemo nešto stvarno i učiniti”, javljaju iz Avona.

U okviru ove kampanje Avon je uručio i značajnu donaciju od 25.000 KM Fondaciji lokalne demokracije i Sigurnoj mreži te tako izravno pomogao rad sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini, kao i programe podrške onima koji su preživjeli nasilje.

Žene ostaju u vezama s nasilnicima dugi niz godina, a prosječno trajanje takve veze je oko dvije godine.

“Da sam znala da ova kuća postoji, davno bih potražila pomoć jer je moj brak bio pakao… Mislila sam da mi nitko ne može pomoći…”, rekla je druga štićenica Sigurne kuće.

“Ponosni smo što i ova donacija Avona ide onima kojima je to zaista potrebno. Globalna misija i djelovanje u lokalnim zajednicama pokazuju predanost kompanije Avon da poboljša živote žena širom svijeta. Avon Bosna i Hercegovina prepoznao je važnost baš ove borbe, jer nasilje u obitelji izrazito je često i svi zajedno trebamo biti svjesni koliko je važno govoriti o njemu, boriti se protiv njega i zaustaviti ga. Svi zajedno moramo progovoriti i učiniti da se poboljšaju životi žena u našoj BiH”, rekao je Damir Harmandić, voditelj prodaje Avona.

“Avon je već ranije bio naš partner u borbi protiv nasilja u obitelji, i pokazao se kao idealan partner, svjestan važnosti društveno odgovornoga rada i ulaganja u zajednicu. Smatram da se samo tako može postići cilj u smislu pomoći žrtvama, ali i u podizanju svijesti građana o problemu nasilja u obitelji u našem društvu. Ono što je bitno istaknuti je da se nasilje u obitelji uvijek treba prijaviti nadležnim organima i da osobe koje se suočavaju s njim potraže adekvatnu pomoć. A nju mogu uvijek naći na besplatnim SOS linijama. Što se tiče donacije koja nam je uručena, sredstva će se raspodijeliti za 8 Sigurnih kuća koje djeluju na teritoriji BIH, članica Sigurne mreže BiH i ona će svakako doći u prave ruke”, rekla je Jasmina Mujezinović, izvršna direktorica Fondacije lokalne demokracije, organizacije koja djeluje u oblasti zaštite, promocije i unapređenja ljudskih prava te je postala neizbježan partner institucijama na polju zaštite ljudskih prava.

Zahvaljući radu Fondacije lokalne demokracije i Sigurne mreže veliki broj života je spašen.

“Zato apeliramo na sve građane da prijave slučajeve nasilja u porodici na besplatne brojeve koji postoje upravo da bi se isti mogli prijaviti. Prijavite nasilje u porodici na broj 1265 u Federaciji Bosne i Hercegovine i na 1264 u Republici Srpskoj”, poručili su organizatori.

Pozvani ste da progovorite o nasilju, jer ako o nasilju iskreno ne progovorimo, nikad neće prestati.

Zahvaljujemo partnerima projekta, Cinema City Multiplex kinu, B1 plakati, MaxMedia, PrintLine štampariji i Degordian agenciji, kao i medijskim partnerima: Azra magazin, Face TV, FBL magazin, Gracija magazin, Grazia magazin, portalu Jabuka.tv, Klix.ba, LadiesIN magazin, Ljepota i zdravlje magazin, RecReativno show, TV1 i Urban magazine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.