Počinju “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u Širokom Brijegu

U Širokom Brijegu uobičajeno će 4. – 7. veljače biti održani “Dani pobijenih hercegovačkih franjevaca” u povodu 77. obljetnice jugokomunističkog ubojstva 66 hercegovačkih franjevaca u Drugom svjetskom ratu i poraću.

Priređuje ih Vicepostulatura postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, na čelu s vicepostulatorom fra Miljenkom Stojićem. Sve će zemaljskim vezama (92.7, 93.1 i 102.3 MHz) te preko interneta uživo prenositi Radiopostaja Široki Brijeg.

Sv. mise zadušnice za pobijene franjevce i puk započinju 4. veljače. Kroz prva tri dana predvode ih svećenici rodom iz župe Široki Brijeg. U 17:30 je molitva krunice, a u 18:00 sv. misa, kao i u sljedeća dva dana. Prvoga dana sv. misu predvodi i na njoj propovijeda fra Jozo Hrkać, sutradan fra Marin Karačić, a preksutra fra Zvonimir Pavičić.

Kroz spomenuta tri dana podijelit će se i nagrade onima koji su sudjelovali na “XI. natječaju” s temom pobijeni hercegovački franjevci. Prvoga dana nagrade će dobiti pučkoškolci, drugoga odrasli, a trećega mladež.

Vicepostulator će 4. veljače u 10:00, zajedno s društvenim predstavnicima koji će položiti vijence i zapaliti svijeće, na Trgu širokobrijeških žrtava predvoditi molitvu za pobijene franjevce i puk Božji. Prisjetimo se da je u Drugom svjetskom rata i poraću iz općine Široki Brijeg ubijeno 2.165 osoba, a iz ŽZH 7.003.

Četvrtoga dana, na sami dan Obljetnice, 7. veljače, program započinje u 16:00 molitvom pred ratnim skloništem, mjestom ubojstva i spaljivanja 12 franjevaca iz širokobriješkog samostana. Nastavlja se molitvom pred grobom gdje su trenutno pokopana 24 ubijena hercegovačka franjevca. Slijedi sv. misa zadušnica koju će predvoditi i na njoj propovijedati dr. fra Miljenko Šteko, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije. Na kraju će vicepostulator fra Miljenko Stojić iznijeti ukratko rad Vicepostulature kroz prošlu godinu, a gvardijan fra Ivan Marić, ml., izreći će riječi dobrodošlice i zahvale.

U nedjelju, 6. veljače, u 17.00 očekuje se dolazak sudionika “Mimohoda sjećanja” koji pješače ili trče od spomenika svojim pobijenima do ratnog skloništa. Tu će se pomoliti za pokoj duša pobijenih franjevaca i vjernih članova puka Božjega te nazočiti krunici i sv. misi u samostanskoj crkvi.

I ove će godine 7. veljače biti obilježen također kao “Dan sjećanja na pobijene franjevce i puk”, što ga je proglasio grad Široki Brijeg, te kao “Dan sjećanja na žrtve komunističkog zlosilja”, što ga je proglasila Županija zapadnohercegovačka. Sve će se odvijati u sklopu važećih mjera nadležnih civilnih vlasti u ovoj pandemiji, kao i preporuka mjesnoga Ordinarija glede liturgijskoga slavlja, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.