Počinje proljetna faza obveznog deratiziranja na području HNŽ-a

Proljetna faza obveznog preventivnog deratiziranja na području Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), prema Odluci županijskoga ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi, počinje 20. svibnja ove godine.

Cilj akcije, koju će organizirati i provoditi Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a, jest smanjenje broja glodara na biološki podnošljivu razinu za održavanje povoljnog epidemiološkog stanja na području Županije.

Ova akcija provodi se postavljanjem trovne mase na javne i zelene površine u pojasu gradskih i prigradskih naselja, obale rijeka, u kanalizacijske šahtove, deponije čvrstih otpadaka, groblja, ruševne objekte, obrazovne i zdravstvene ustanove, vjerske i druge javne objekte, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Dodaje se kako se deratiziranje provodi suvremenim i učinkovitim sredstvima za uništavanje glodara, a postavljeni mamci su otrov. Stoga, apeliraju da građani ne diraju otrove i ne pomjeraju ih s postavljenih lokacija.

Također, iz Zavoda za javno zdravstvo pozivaju na suradnju pri izvedbi preventivne akcije, kako bi ona bila provedena što kvalitetnije te kako bi se postigao očekivan učinak, odnosno povoljno epidemiološko stanje u HNŽ-u i time zaštitilo zdravlje stanovništva.

Mole se vlasnici životinja da, u razdoblju provedbe deratiziranja, životinje drže zatvorene ili pod nadzorom, sukladno zakonskim propisima. Puštanje životinja je na osobnu odgovornost, stoji u priopćenju.

(Fena)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.