Počinje “češljanje” škola i poništavanje diploma u TŽ-u

Tužiteljstvo Tuzlanske županije trenutno vodi dva procesa protiv profesora koji su u ovoj županiji kroz redovan i izvanredan obrazovni proces omogućavali dobivanje prolaznih ocjena, odnosno stjecanje diploma o završenoj srednjoj školi, a da polaznici nisu morali pokazati znanje.

Profesori koji su se bavili malverzacijama lišeni su slobode, a sada je na inspekcijama da izvrše detaljan nadzor nad radom javnih ustanova i privatnih škola koje se bave obrazovanjem odraslih.

Kako doznaje Klix.ba, sve lažno stečene diplome u ovoj županiji bit će poništene.

Glasnogovornik Tužiteljstva Tuzlanske županije Admir Arnautović potvrdio je da su u ovoj pravosudnoj instituciji otvoreni predmeti protiv dvoje profesora iz Tuzle i Kalesije, koji su osumnjičeni za uzimanje dara ili drugih oblika koristi u zamjenu za upisivanje pozitivnih ocjena u redovnom školskom procesu, odnosno izdavanje diploma bez da kandidat u izvanrednom procesu polaže ispit pred povjerenstvom.

Prolazna ocjena do 200 KM

Klupko o malverzacijama u obrazovnom procesu u ovoj županiji počelo se odmotavati prošle godine. U svibnju 2018. na području Kalesije pripadnici Federalne uprave policije (FUP) su uhitili 60-godišnjega Seida Kuralića, profesora strojarske grupe predmeta u tamošnjoj Mješovitoj srednjoj školi, zbog sumnje da je uzimao mito za davanje pozitivnih ocjena učenicima.

On je osumnjičen da je u dužem vremenskom razdoblju u nekoliko navrata od roditelja učenika kojima je predavao, ili posrednika, tražio i uzimao iznos od 100 do 200 KM u zamjenu za prolaznu ocjenu. Riječ je o učenicima koji su za njegove predmete imali izglednu zaključnu negativnu ocjenu na kraju školske godine, a on je pogodovao i davao pozitivnu zaključnu ocjenu u zamjenu za novac.

Kuralić se već našao na optuženičkoj klupi, a Arnautović je za Klix.ba kazao da je u ovom predmetu u tijeku sudski proces pred nadležnim sudom.

Početkom ove godine Tuzlansku županiju potresla je još jedna afera, a otkriveno je da su u Mješovitoj srednjoj rudarskoj školi u Tuzli izvanrednim polaznicima izdavane diplome rudarskog ili geološkog tehničara bez polaganja ispita.

Oni su za to plaćali do 1.000 konvertibilnih maraka.

Za malverzacije je osumnjičen profesor u ovoj školi Zahid Salčinović koji je prije nekoliko dana uhapšen na svom radnom mjestu.

Diploma do 1.000 KM

Arnautović je kazao da je Salčinović osumnjičen da je kao profesor i član povjerenstva za obrazovanje odraslih u ovoj školi, u periodu od lipnja 2017. do lipnja2018. godine, od deset izvanrednih polaznika tražio i uzimao novčane iznose koji su se kretali u pojedinačnim slučajevima od 150 KM do 1.000 KM, kako bi, koristeći svoju funkciju, pogodovao da oni bez polaganja ispita pred stručnim povjerenstvima steknu diplome rudarskog ili geološkog tehničara.

Na taj način je sebi pribavio korist u iznosu od skoro 3.900 KM.

Salčinoviću je određen jednomjesečni pritvor, a osumnjičen je i da je od četiri izvanredna polaznika tražio novac koji mu oni nisu htjeli dati.

S druge strane, Vlada Tuzlanske županije zadužila je Županijsku upravu za inspekcijske poslove da putem Inspektorata za obrazovanje, znanost, kulturu i sport izvrši nadzor nad radom ustanova koje realiziraju formalne programe obrazovanja odraslih i na osnovu toga izdaju diplome.

Inače, obrazovanje odraslih na području TŽ-a vrši se u 25 javnih i četiri privatne ustanove.

Sve one će u narednih 45 dana biti kontrolirane, a kako je za Klix.ba potvrđeno iz resornog ministarstva, sve diplome za koje se utvrdi da su stečene neregularnim putem će biti poništene, odnosno bit će proglašene nevažećim.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.