Početkom tjedna jasnija slika o kretanju cijena, čekaju se potezi naftaša – Jabuka.tv

Početkom tjedna jasnija slika o kretanju cijena, čekaju se potezi naftaša

Odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode, utvrđivanjem maksimalne marže, u Federaciji BiH stupila je na snagu u subotu, potvrđeno je  u Ministarstvu trgovine FBiH.

Međutim, kako će ova odluka, koju je Vlada Federacije BiH donijela u četvrtak, konkretno utjecati na kretanje cijena, tek će se vidjeti. U ministarstvu kažu da bi situacija trebala biti jasnija u ponedjeljak, kada će prikupiti zahtjeve za promjenu cijena naftnih derivata koji budu pristigli u međuvremenu.

Od cijena nafte, poznato je, ovise i cijene mnogih drugih proizvoda. Još u petak, kako potvrđuju za Klix u ministarstvu, stiglo je nekoliko zahtjeva za promjenu cijena naftnih derivata, ali u kojem smjeru oni idu, znat će tek početkom sljedećeg tjedna.

Provođenje ove odluke kontrolirat će federalna i inspekcije na nižim razinama vlasti.

Federalna uprava za inspekcijske poslove će putem federalnog tržišnog inspektorata, u skladu s Odlukom Vlade FBiH i popisom proizvoda na koje se primjenjuje mjera neposredne kontrole cijena, u sljedećem razdoblju vršiti inspekcijske nadzore nad poštivanjem njihove primjene, odgovorili su upit Klixa iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).

Upitani za kazne za one koji ne budu poštovali Vladinu odluku, kažu da se one kreću u rasponu od 1.000 do 10.000 KM za pravne osobe, od 250 do 2.500 KM za odgovorne osobe u pravnim osobama i od 500 do 1.500 KM za fizičke osobe.

Pored novčane kazne, pravnim i fizičkim osobama će biti izrečena i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja, zaključili su iz FUZIP-a.

Vlada FBiH ograničila cijene životnih namirnica i naftnih derivata

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.