Vlada FBiH ograničila cijene životnih namirnica i naftnih derivata – Jabuka.tv

Vlada FBiH ograničila cijene životnih namirnica i naftnih derivata

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode utvrđivanjem maksimalne marže, utvrdivši da postoje uvjeti za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH.

Kao mjeru neposredne kontrole cijena Vlada je za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode propisala utvrđivanje maksimalne visine marži u trgovini.

Mjera se odnosi na proizvode u nadležnosti Federacije BiH, županija, gradova i općina propisane odredbama Zakona o kontroli cijena, kao i na ostale životne namirnice i druge proizvode koje prodaju svi sudionici u lancu opskrbe, odnosno gospodarska društva i druge pravne i fizičke osobe koje proizvode i obavljaju trgovinu na veliko i trgovinu na malo.

Pravne i fizičke osobe obavezne su utvrditi i primjenjivati marže tako da u veleprodaji ne prelaze maksimalnu visinu od šest posto i u maloprodaji maksimalnu visinu od osam posto na nabavnu cijenu.

Ta obaveza odnosi se na sve vrste brašna i kruha, peciva i druge pekarske proizvode od brašna žitarica, aktivni kvasac, mlijeko i mliječne prerađevine, jaja i proizvode od jaja, šećer, čaj, začine, sol za ljudsku ishranu, rižu, tjesteninu, biljne i životinjske masnoće, sve vrste svježeg mesa, ribe i njihove prerađevine, ocat, mesne i riblje konzerve, jestivo ulje, formule za dojenčad i formule nakon dojenja, prerađenu hranu na bazi žitarica i hranu za dojenčad i malu djecu, dodatke ishrani, dijetetske proizvode (uključujući proizvode bez glutena) te hranu za posebne medicinske potrebe.

Odlukom su obuhvaćeni i pelene za jednokratnu upotrebu za djecu i odrasle, higijenski ulošci, deterdženti za rublje i za suđe, sapun, pasta za zube, toaletni papir, kao i sve vrste sjemenskog i sadnog materijala, sredstva za zaštitu zdravlјa bilјaka, stočna hrana i komponente za stočnu hranu i umjetno gnojivo.

261. sjednica Vlade Federacije BiH (Foto: Vlada FBiH)

Vrijednost popisanih zatečenih zaliha svih tih proizvoda i obračun nabavne cijene vrši se u skladu s Međunarodnim računovodstvenim standardom koji se odnosi na zalihe.

Za realizaciju i nadzor nad provođenjem ove odluke zaduženi su federalna, županijska, gradske i općinske tržišne inspekcije.

Odluka je donesena nakon što je premijer FBiH zadužio federalnog ministra trgovine da provede aktivnosti na analizi marži i načina formiranja cijena određenih artikala, te Vladi predloži Odluku o neposrednoj kontroli cijena, što je u četvrtak i učinjeno.

Vlada će putem nadležnog ministarstva nastaviti pratiti kretanje cijena i, ukoliko dođe do neprimjerenih i neopravdanih pomjeranja cijena, intervenirat će ponovno i zaštititi građane.

U obrazloženju Odluke je navedeno da je problem povećanja cijena u dominantnoj mjeri uzrokovan vanjskim faktorom, te je veoma bitno i da visine marži osnovnih životnih namirnica svedu na ekonomski opravdanu razonu, primjeren ovoj veoma teškoj epidemiološkoj situaciji koja se reflektira na sve ekonomske, zdravstvene i socijalne sfere života. U biti to znači da marža trgovcu treba osigurati pozitivno poslovanje, ali nikako stjecanje ekstra profita i njegovo bogaćenje.

Utvrdivši da postoje uvjeti za propisivanje mjere neposredne kontrole cijena na području FBiH, u četvrtak je Vlada FBiH donijela i Odluku kojim je za naftne derivate utvrdila maksimalne visine marži u trgovini (kalkulativne cijene).

Gospodarskim društvima koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,06 KM/litri derivata, onima koji obavljaju trgovine na malo naftnim derivatima propisana je maksimalna visina marže u apsolutnom iznosu od 0,25 KM/litri derivata.

Vlada FBiH će, u roku od 15 dana od njihovog stupanja na snagu, o ovim odlukama obavijestiti Parlament FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(www.jabuka.tv)


13 komentara

  • Sad ova bagra lopovska prica o zaustavljanju rasta namirnica. Gorivo, ulje i sve druge osnovne namirnice poskupile. Oni sebi dizu place, pausale a ne rade nista i ne idu na posao. Stoka pokvarena. Nabavili pkvarene ventilatore i oprali milijune i stavili sebi u dzep. Niti jedne vakcine nisu kupili a narod umire. Dobili tri ipo milijarde za Covid i nista. Lopovi i to pokrali. Njima je jedino bitno da kontrolisu VSTV, Sudove, Tuzilastvo, OSU, Sipu i sve je pod kontrolom. Oni kradu a njihovi poslusnici u tim institucijama cute, zmure i tako im zahvaljuju na povjerenoj i dobro placenoj funkciji, polozaju. Drzava je u kaljuzi, narod bez posla, ljudi umiru, mladi bjeze iz drzave, cjene divljaju a lopovi sebi dizu place i kradu. Tko na Siciliji. Mafija kontrolira sve…

  • Ovo je bože sačuvaj,sve nafta po batelu od 58 do 68 $ po barelu,a kod cijene koda je 15o $ po barelu,,
    Ovo je za poludit,,

  • Povećajte umirovljenicima te jadne mirovine barem za ona 3% koliko ih bjednih spada.
    Kako možete im od grijeha ne dati desetak maraka koliko ste im oduzeli.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.