Počelo suđenje za zločine na području Ljubuškog – Jabuka.tv

Počelo suđenje za zločine na području Ljubuškog

Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Tužiteljstva Bosne i Hercegovine počelo je suđenje sedmorici optuženih za zločine počinjene 1993. i 1994. godine na području Ljubuškog.

Tužiteljica Remzija Smailagić u uvodnoj riječi je istaknula da će tijekom postupka dokazati da su Ivica Kraljević, Mate Jelčić, Slavko Skender, Stojan Odak, Vice Bebek, Vinko Radišić i Dragan Miloš sudjelovali u udruženom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo stvaranje etnički čiste države Herceg-Bosne.

”Ovaj predmet je kao slagalica, sačinjen od više manjih i većih djela. U njemu imamo tri upravnika Vojno-istražnog zatvora (VIZ) u Ljubuškom i četiri stražara, koji su sve vrijeme bili tu. Oni nisu stražarili i čuvali neke ljude. Ne, oni su zlostavljali, uvodili zatvorenike u neuvjetne prostorije s vodom i miševima, otežavali im i tako teške uslove”, naglasila je tužiteljica.

Smailagić ja kazala da su optuženi zločine nad zatvorenicima u VIZ-u u Ljubuškom činili u cilju ”ispunjenja plana o stvaranju banovine Hrvatske, kao čiste teritorije Hrvata”.

Prema optužnici, Kraljević, Jelčić i Skender su u različitim razdobljima od rujna 1993. do ožujka 1994. godine bili upravnici VIZ-a, koji se nalazio u zgradi policije u Ljubuškom, i u kojem je bilo zatvoreno preko 100 osoba bošnjačke nacionalnosti s područja općina Mostar, Livno, Stolac, Jablanica, Maglaj, Žepče i drugih dijelova Hercegovine.

Oni su optuženi da su zarobljene civile i ratne zarobljenike držali u neuvjetnim prostorijama, da su dopuštali njihovo maltretiranje, davali im vrlo malo hrane, te ih odvodili na prinudne radove.

Odak, Bebek, Radišić i Miloš optuženi su da su, kao stražari u VIZ-u Ljubuški, sudjelovali u zlostavljanju zarobljenih civila i ratnih zarobljenika.

U ovom predmetu je optužen i bivši stražar Nedeljko Matić, ali je postupak protiv njega razdvojen jer se nalazi u bjekstvu i za njim je raspisana potjernica.

Obrane sedmorice optuženih nisu iznosile uvodne riječi, rekavši da će to učiniti nakon što Tužiteljstvo BiH izvede sve dokaze, ali su neki od odvjetnika dali osvrt na izlagenje tužiteljice Smailagić.

Odvjetnica Senka Nožica, koja brani optužene Skendera i Miloša, kazala je da se ovaj predmet bazira na događanjima u zatvoru u Ljubuškom, te da se ne može govoriti o udruženom zločinačkom poduhvatu.

”Ovako postavljena optužnica i izlaganje tužiteljice znatno opterećuje ovaj predmet i optužen”, rekla je ona.

Branitelj optuženog Odaka Dražen Zubak kazao je da u svim radnjama iz optužnice nema nijednog ubojstva, silovanja ili bilo kakvog zločina nad ženama i djecom.

”Neozbiljno je ovako predstavljati događaje, kako je to učinjeno sada, bez nekih dokaza”, rekao je Zubak.

Prva dva svjedoka bit će pozvana da iskaz daju 10. studenog, javio je BIRN – Justice Report.

(FENA)


1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.