Njemačka vraća u BiH oko 3.000 građana – Jabuka.tv

Njemačka vraća u BiH oko 3.000 građana

Njemačka će protjerati i zabraniti novi ulazak 200.000 ekonomskih imigranata koji se smatraju “lažnim azilantima”. Od toga je oko 90.000 tražitelja azila s Balkana, a među njima se nalazi i oko tri tisuće osoba iz BiH.

Već su rezervirani čarter-letovi, a planira se čak i korištenje transportnih zrakoplova njemačke vojske.

Bakir Dautbašić, šef Monitoring tima Ministarstva sigurnosti BiH za praćenje primjene bezviznog režima, rekao je da je prema podacima agencije EU za granice Frontexa u prvih šest mjeseci u Njemačkoj bilo oko tri tisuće “lažnih azilanata” iz BiH od kojih je jedan dio vjerojatno već deportiran nazad u BiH, pišu Nezavisne novine.

“Točne podatke o broju deportiiranih nemamo, jer međunarodno pravo ne dozvoljava razmjenu informacija koje su osobe tražile azil. Srećom, kad govorimo o regiji, broj naših ljudi je najmanji, posebno u usporedbi s Makedonijom, zatim Srbijom i Kosovom, Albanijom… odakle na desetine tisuća “lažnih azilanata” odlaze u Njemačku”, naglasio je Dautbašić.

Napomenuo je kako samo BiH bilježi smanjenje tih brojeva i prema posljednjem izvješću  od ovog ljeta to smanjenje je iznosilo dva posto.

BiH je na popisu zemalja u kojoj su građani “sigurni od političkog progona i mučenja” pa samim tim nema niti uvjeta za stjecanje azila i radi se uglavnom o ekonomskim, odnosno socijalnim useljenicima koji pokušavaju na brzinu zaraditi neki novac od socijalne pomoći.

“Džeparac” za tražitelje azila je smanjen na 140 eura mjesečno, a skraćena je i procedura obrade zahtjeva pa će se zahtjevi za tražitelje iz BiH i Balkana obrađivati praktično u roku od sedam dana, a najviše u roku tri mjeseca.

Nova zakonska rješenja, između ostalog predviđaju brzo deportiranje odbijenih azilanata bez prethodnog najavljivanja, kako se oni, u međuvremenu, ne bi mogli sakriti od nadležnih organa. Ali, zakon predviđa i da oni koji dolaze sa Balkana mogu dobiti i legalne mogućnosti za pronalaženje posla, odnosno priliku za legalnu migraciju i rad.

(Nezavisne novine)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.