Počelo suđenje Hrvatu zarobljenom u Ukrajini

Hrvat Vjekoslav Prebeg protiv kojega je podignuta optužnica od strane tzv. Narodne Republike Doneck (DNR) pojavio se u ponedjeljak pred Vrhovnim sudom spomenute samoproglašene države zajedno s četvoricom suoptuženika.

Prebegu, Šveđaninu Matthiasu Gustavssonu i Britancu Johnu Hardingu prijeti smrtna kazna. Sva trojica uhićena su u i oko grada Mariupolja.

Optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti te da su kao plaćenici sudjelovali u oružanim sukobima, objavilo je tužiteljstvo DNR-a.

Ruski mediji javljaju kako su optuženi odbili priznati krivnju, a na upit sutkinje je li im jasno za što su optuženi, svi su odgovorili potvrdno.

Svi osim Johna Hardinga su pristali svjedočiti pred sudom. Tijekom ročišta je sud ispitao optužene i pregledao pisane materijale slučaja, a optuženici su sjedili u kavezu koji se nalazi u sudnici.

Iduće ročište trebalo bi biti održano početkom listopada, javljaju ruski mediji.

Među optuženima su još dvojica Britanaca, Andrew i Dylan Hill, no njima smrtna kazna ne prijeti, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska je ranije najstrože osudila podizanje optužnice Narodne Republike Donjeck protiv Prebega, pritvorenog u toj samoproglašenoj republici.

Službeni Zagreb “odbacuje optužnicu i ne smatra je utemeljenom i legalnom, jer je protivna međunarodnom pravu i međunarodnim konvencijama o postupanju sa zarobljenim civilima i ratnim zarobljenicima“, priopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskim poslova RH ranije ovoga mjeseca.

Na Zrinjevcu su rekli da su u neprekidnom kontaktu s ukrajinskim vlastima i drugim partnerima kako bi se rasvijetlio slučaj i oslobodio Prebeg, kao i da su kontaktu s njegovom obitelji.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.