Izetbegović: Bez Hrvata i Srba nema ove države

U Starom Gradu u Velikoj Kladuši održana je tribina Stranke demokratske akcije, na kojoj se prisutnima obratio predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

Kako je priopćeno, Izetbegović je u uvodu obraćanja istaknuo zadovoljstvo zbog boravka u Velikoj Kladuši i Krajini, za koju je rekao da je krasi hrabrost njenih ljudi.

Ovaj rat su izdržali jer su se svojim tijelima oduprijeli agresorima. Večeras ćemo se sjećati naših heroja, 505. bužimske brigade, Izeta Nanića i njegovih boraca. Upamtila je Krajine te hrabre ljude, kazao je Izetbegović.

Govoreći o podršci Velikoj Kladuši, Izetbegović je ukazao na opstrukcije aktualnog načelnika Općine Velika Kladuša i Vlade Unsko-sanske županije, unatoč potpori Vlade FBiH.

Naš veliki problem je odlazak mladih ljudi. Odlaze čitave obitelji. Teško je da mi možemo konkurirati onome što jedna Njemačka nudi, ali možemo smanjiti odljev ljudi, pružiti nešto više, prije svega solidne plaće i prestanak tenzija. Taj veliki problem je sukus svih problema u BiH, a prije svega političke nestabilnosti, izjavio je Izetbegović.

Od susjednih država se, dodao je, očekuje da poštuju međunarodne ugovore i da poštuju BiH onako kako BiH poštuje njih. Ista očekivanja, kazao je Izetbegović, se odnose i na domaće političke snage koje su odgovorne za blokade i opstrukcije.

Mi smo u BiH, bez obzira što se događalo, svi bili jedan narod prije 500 godina. Dajte da uradimo nešto što će pružiti perspektivu našoj djeci. SDA mora ostati najjača da bi s ovakvim pristupom ostale urazumila, poručio je Izetbegović.

Istaknuo je Izetbegović važnost stvaranja zajedničke liste probosanskohercegovačkih stranaka u entitetu RS, što je, smatra on, ono što narod očekuje.

Moramo napraviti front koji će privući i Srbe i Hrvate. Nema ove zemlje bez njih. Ogromna je masa ljudi koji žele mir. To će biti naša politika. Da bi dotle došli, mi moramo zaustaviti destruktivne politike, izjavio je Izetbegović.

Kada je u pitanju pravosuđe, Izetbegović je podsjetio na protuustavni referendum u entitetu RS i izostanak reakcije Tužiteljstva BiH.

Pravosuđe se bavi politikom, pravi neke balanse pa su krenuli na naše generale. Žele predstaviti da su svi isti. To ne smijemo dozvoliti. Moramo braniti istinu o našoj borbi, moramo braniti ono što je pravda, kazao je Izetbegović.

SDA, dodao je, nije savršena, ali je jedan monolit koji ima reference, stručne i iskusne kadrove.

SDA je stranka koja uvijek pronađe rješenje za sve probleme. Pronašli smo rješenje i za napade na ustavnopravni poredak BiH iz entiteta RS. Svaki put je SDA to uradila, nitko drugi. SDA je daleko najveća stranka, ali nju treba ojačati jer ona će razumnim politikama na kraju krajeva da nadvlada ove destruktivne politike, poručio je Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo da su isključivo kadrovi SDA izdvajali sredstva iz plaća u institucijama vlasti, za razliku od predstavnika oponentskih stranaka koje javno govore o potrebi umanjivanja primanja, ali u praksi ne rade ništa po tom pitanju i zadržavaju previsoke plaće.

Naš odgovor je snaga, snažna država, snažna ekonomija, snažne asocijacije, NATO i EU, sloga. Ove nesložne ćemo nagovoriti, a ako treba i prisiliti da zajedno branimo državu. Naš odgovor su pravda i istina. Branit ćemo naše branitelje onako kako su oni branili BiH. Vi razgovarate s tim ljudima. Pitajte ih, je li im itko išta ponudio ili pomogao osim nas, izjavio je Izetbegović, priopćeno je iz SDA.

(www.jabuka.tv | Foto: SDA)

14 komentara

 • Ovi naši BiH političari se svi redom drogiraju čini mi se, pa ne znaju više ni šta govore. Neki dan je obrnuto govorio.

  • Ko ga ne zna skupo bi ga platio. El Bakir zna sto je prije par dana izgovorio, pa veli hajd da malo ublazim one nacionalisticke izjave.
   E moj El Bakire, druga dvan naroda su davno naucila tu lekciju, da se Izetbegovicima ne moze i ne smije vjerovati. Mnogo pametniji su to vec odavno znali, pa tako i ona Njegoseva “nemej vjere u Turcina” nije slucajna nastala.

 • Bakir je definitivno jedan od najvećih problema za BiH. On se totalno pogubio. On u jednoj rečenici prica dvije različite stvari, lupa gluposti i prosipa svoju glupu otrcanu demagogiju. Mislim da je uz Komsica postao veliki uteg za bosnjake. MZ _ ca ce morati da se pozabavi mojima , pogubili su kompas.

 • Ko ga ne zna skupo bi ga platio. El Bakir zna sto je prije par dana izgovorio, pa veli hajd da malo ublazim one nacionalisticke izjave.
  E moj El Bakire, druga dvan naroda su davno naucila tu lekciju, da se Izetbegovicima ne moze i ne smije vjerovati. Mnogo pametniji su to vec odavno znali, pa tako i ona Njegoseva “nemej vjere u Turcina” nije slucajna nastala.

 • Za njega su pravi hrvati oni koji su njemu i SDA lojalni i oni u praksi moraju biti žešći i radikalniji u napadima na RH i hrvatski narod u BiH od njega. Primjer Zeljko Komsic, Ivo Komsic. Skopljakovic, Slavo Kukic itd. To su ti njegovi bez kojih on ne vidi BiH. To su oni koji ce mu pomoci da napravi Bosnjacku cistu Federaciju gdje ce serijatski zakoni zaživjeti na 90 posto teritorija Federacije. Isil je mila majka sto bi ovi radili hrvatima da im je moc…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.