Počelo serološko testiranje u BiH, bit će utvrđeno koliko je građana razvilo antitijela – Jabuka.tv

Počelo serološko testiranje u BiH, bit će utvrđeno koliko je građana razvilo antitijela

U Bosni i Hercegovini je počelo serološko istraživanje koje bi trebalo pokazati koliko je građana bilo u dodiru s koronavirusom, odnosno, koliko ih ima antitijela. Ukupno bi trebalo biti testirano više od 3.000 građana.

U Federaciji BiH serološko testiranje populacije počelo je početkom studenog. Ovim istraživanjem rukovodi Zavod za javno zdravstvo FBiH u suradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH na donatorima krvi koji pristanu sudjelovati u studiji.

Planirano je testiranje oko 1.100 ispitanika, a preliminarni rezultati studije očekuju se krajem godine, naveli su za Klix.ba iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Kako su dodali, serološko testiranje će dati novi uvid i pomoći u boljem razumijevanju epidemiološke situacije u FBiH.

Osim toga, doprinijet će i boljem razumijevanju same bolesti i imunološkog odgovora. Njen najveći značaj je u otkrivanju asimptomatskih slučajeva budući da se, prema našim smjernicama, testiraju samo osobe koje imaju simptome, naveli su.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, u ovom entitetu serološko testiranje se provodi na Medicinskim fakultetima u Banjoj Luci i Foči u suradnji s Institutom za javno zdravstvo RS.

Anketiranje članova obitelji, kao i uzimanje uzoraka krvi od svakog pojedinca se provodi u domovima zdravlja svake od općina. Prva anketiranja i prikupljana uzoraka krvi su obavljena u Domu zdravlja Banja Luka od 23. studenoga ove godine i do sada je urađeno oko 260 uzoraka. Materijali su u međuvremenu dostavljeni i ostalim domovima zdravlja koji će shodno predviđenoj dinamici u narednim danima ili tjednima uzorke krvi dostavljati u laboratorij za mikrobiologiju Centra za biomedicinska istraživanja Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, kazao je Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Kako je dalje naveo, Vlada RS je financirala nabavku potrebne opreme za ovaj proces serološkog testiranja.

Nabavljeni su automatski analizatori za oba fakulteta, kao i ostali potrošni materijali, tako da laboratorije ova dva fakulteta raspolažu svim tehničkim preduvjetima za serološke analize uzoraka krvi ispitanika. Pored toga, u anketiranju ispitanika značajnu pomoć pružaju i studenti Medicinskih fakulteta koji su također uključeni u ovo istraživanje, dodao je.

U RS-u se serološko testiranje provodi po metodi slučajnog izbora, a obuhvaća zdrave osobe koje su prije izvjesnog vremena preležale zarazu koronavirusom.

Osobe koje su trenutno u akutnoj virusnoj infekciji ne sudjeluju u istraživanju. Ispitivanje seroprevalencije se provodi standardim kitovima za ukupna antitijela, a koja smo kroz donaciju dobili od Svjetske zdravstvene organizacije. Studija se provodi u svim općinama Republike Srpske, a predviđeno je da se u prvoj fazi ispitivanja uključi oko 650 obitelji, odnosno blizu 2.000 ispitanika prema epidemiološkoj metodologiji uzorkovanja, pojasnio je Škrbić.

Kako je naglasio Škrbić, do sada je na Medicinskom fakultetu u Banjoj Luci obrađeno 450, a na Medicinskom fakultetu u Foči oko 300 uzoraka.

To znači da je do sada obrađeno ukupno 750 uzoraka, ali još je rano za analizu svih rezultata. Ovo je prva faza ovog ispitivanja, a planirano je da radimo praćenje dinamike titra antitijela kod osoba koje su preležale zarazu koronavirusom, zaključio je na kraju razgovora Škrbić.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.