Počelo postavljanje prvoga stalnog pilota Pelješkog mosta – Jabuka.tv

Počelo postavljanje prvoga stalnog pilota Pelješkog mosta

U Komarni je počelo postavljanje prvoga stalnog pilota na Pelješkom mostu.

Postavljanje je trebalo početi u subotu, ali je odgođeno zbog jakog juga. Valovi i vjetar otežavali su pozicioniranje i precizno postavljanje pilota dugog 126 metara.

Brod iz Kine dovezao je 24 pilota koji će biti dio Pelješkog mosta. Piloti su duljine od 126 do 128 metara i oni su najdulji koji će se ugraditi kao temelji za dva središnja stupa budućeg mosta.

Ukupno će biti postavljeno 148 pilota.

Razlika između njih i testnih pilota u tome što su ovi stalni piloti u jednom dijelu antikorozivno zaštićeni, to je dio koji će biti u moru neposredno, dok onaj dio koji ulazi u mulj nije potrebno zaštićivati, i u njima su ugrađene vodilice za postavljanje katodne zaštite i zaštite od munje, objašnjava Jeroslav Šegedin, predstavnik Hrvatskih cesta na gradilištu Pelješkog mosta.

Nakon toga slijedi izvlačenje mulja čija je naslaga na sredini Neretvanskog kanala oko 70 metara te ubacivanje armiranog betona u cijevi pilota, javlja Hrt.hr.

(www.jabuka.tv)


4 komentara

  • Nije “pilot” nego PILON (Prema latinsk0m: pila: stup), velik stup, snažan potporanj na kojem počiva konstrukcija kupole, svoda, mosta i dr.

  • pilot
    pilot (franc. pilote < tal. piloto ili pilota < lat. pilota ili pedota < biz. grč. πηδώτης: koji upravlja, prema grč. πηδόν: veslo).

    1. U zrakoplovstvu, stručna, odgovarajuće školovana, osposobljena i ovlaštena osoba koja upravlja letjelicom.

    2. U građevinarstvu, konstrukcijski element nalik ukopanomu stupu, kojim se omogućuje temeljenje građevine na slabo nosivu tlu; naziva se i šip. Od najstarijih su se vremena piloti upotrebljavali za prijenos opterećenja kroz meke i rahle slojeve tla do čvršćih slojeva ili do stijenske podloge. Isprva su bili drveni, a danas se izrađuju od trajnijeg i čvršćeg armiranog i prednapetoga betona ili čelika. Prema načinu izvedbe, razlikuju se piloti koji se već gotovi zabijaju u tlo i piloti koji se betoniraju u prethodno iskopanoj rupi u tlu.

    3. U pomorstvu → peljar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.