Počelo izdavanje novih osobnih iskaznica

U BiH je u petak, službeno, počelo izdavanje elektronskih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, pa su građani kojima su stare istjecale na taj dan mogli kod nadležnih ministarstava unutarnjih poslova prema mjestu prebivališta podnijeti zahtjeve za nove dokumente.

Istina, službeni početak izdavanja ovih dokumenata je u petak počeo samo u RS-u i Brčko distriktu, dok za to nadležne institucije na prostoru FBiH nisu radile u petak zbog neradnog dana, prenose Nezavisne novine.

Međutim, iako je ovaj proces tek počeo pojavili su se stari problemi, pa je tako u petak dolazilo do pada sustava, što je usporavalo čitav proces, a povećavalo nervozu građana koji su čekali u redovima.

Pored toga, građani tvrde da ih nitko nije obavijestio da moraju priložiti rodni list i uvjerenje o državljanstvu, zbog čega su morali plaćati dodatnih sedam maraka. Tako nam je od starijih Banjalučana rekao da u je redu čekao duže od četiri sata, te da je u međuvremenu pao sustav, što je dodatno usporilo proces.

“Sa pultova su nas vraćali u gradsku upravu, opet na pultove gdje sam izvadio te dokumente, platio oko sedam maraka, pa opet ovamo u red”, ispričao je ovaj Banjalučanin, kojem osobna iskaznica istječe 17. ožujka.

Sa druge strane, Mirna Šoja, glasnogovornica MUP-a RS-a, potvrdila je da je u petak ujutro na području cijele RS započeo proces zaprimanja zahtjeva za izdavanje novih osobnih iskaznica i vozačkih dozvola, koje će u sebi sadržavati elektronski memorijski element – čip i druge napredne elemente zaštite na novim obrascima.

“Proces je započeo bez problema i nisu zabilježene velike gužve, dok je najviše građana bilo u Banja Luci”, rekla je Šoja.

Prema njezinim riječima, novi obrasci će u sebi sadržavati elektronski potpis, a na osobni zahtjev pojedinca bit će upisivani podaci o entitetskom državljanstvu i krvnoj grupi. Istaknula je da su pravilnikom utvrđene cijene nove osobne iskaznice u iznosu od 18 KM i nove vozačke dozvole od 60 KM.

“Obavještavamo građane da će sadašnje osobne iskaznice i vozačke dozvole vrijediti do roka koji je na njima naznačen, a mogu se zamijeniti i prije isteka roka u slučajevima predviđenim zakonom”, dodala je Šoja.

Isto tako, u banjalučkom Centru javne sigurnosti kazali su da je počeo proces izdavanja ovih dokumenata, te da sustav radi sporo, ali da nema gužvi, dok su u CJB Doboj rekli da je kod njih dolazilo do kraćih prekida u radu zbog pada sustava.

Ovaj proces je započeo i u Brčko distriktu, a Cvijeta Tanasić, šefica Odjela za javni registar u Vladi distrikta izrazila je nadu da neće biti većih problema u obavljanju ovog posla. Ona je dodala da se očekuje da će do kraja godine biti podneseno oko 15.000 zahtjeva građana kojima istječe rok važenja osobne iskaznice.

Kako su kazali u Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), sadašnja osobna iskaznica vrijedi sve do roka koji piše na njezinom obrascu, te nema nikakve “nasilne” zamjene dokumenata. Oni su naveli da će od biometrijskih podataka biti uzimani otisci prstiju, fotografija i potpis. (Nezavisne novine)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.