Plin bi od siječnja trebao biti jeftiniji?

Već duže razdoblje cijene nafte na svjetskom tržištu u značajnom su padu, pa su prvi put nakon nekoliko mjeseci i u BiH znatno ispod tri KM po litri.

S obzirom na izravnu vezu cijena energenata, jer se cijena plina kvartalno određuje prema tzv. naftnoj formuli i izravno ovisi od cijene nafte, potrošači u BiH mogu se nadati čak i manjim iznosima na računima za plin u siječnju, piše Avaz.

To je, između ostalog, potvrdila i direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

Očekujemo da će se cijena formirati isključivo po devetomjesečnom prosjeku nafte i naftnih derivata. Prateći trend posljednjeg tromjesečja, koji će ući u kalkulaciju, vidimo da su cijene nafte u padu, tako da u ovom trenutku možemo reći da neće doći do rasta cijena plina, a jako ćemo se razveseliti ako bude bilo kakvih smanjenja, kazala je Hadžialjević.

Kako je dodala, iako je bh. tržište u ovoj godini bilo suočeno s jačim udarom, očekuje nas povoljnije stanje. Obavijest o novoj cijeni plina u Energoinvestu očekuju od 2. do 8. siječnja 2023. godine.

Svako smanjenje koje se kroz naftnu formulu bude iskazalo od Gazproma automatski će se reflektirati na građane i na cijenu koju mi dajemo, istaknula je Hadžialjević.

Europska unija dogovorila gornju granicu cijene plina

Stručnjak za energetiku Nihad Harbaš također je oprezan prilikom davanja bilo kakvih procjena, jer one su zbog rata u Ukrajini još nemoguće.

Cijene nafte na svjetskom tržištu u posljednjih šest do devet mjeseci imaju blagi pad pa bi bilo očekivano da i cijena prirodnog plina bude niža. Međutim, teško možemo očekivati da ona bude znatno niža nego što je danas, jer generalno rast cijena može ići rapidno, rekao je Harbaš za Avaz.

Harbaš očekuje stabilizaciju cijene plina, a blagom padu moglo bi doprinijeti i smanjivanje uvoza ruskih energenata u EU, koji je s oko 40 pao na 7-8 posto iako Rusija pronalazi nova tržišta.

BiH nema alternativnih pravaca, ali ni skladišta prirodnog plina. Tu može doći do problema, istaknuo je Harbaš.

Na ovim mjestima je najjeftinije gorivo

(www.jabuka.tv | Foto: Pixabay)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.