Europska unija dogovorila gornju granicu cijene plina

Ministri energetike država članica EU dogovorili su se u ponedjeljak da se mehanizam za ograničenje cijene plina aktivira kada cijena dosegne 180 eura po megavat satu i 35 eura više od referentne cijene LNG u razdoblju od tri dana uzastopno, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Protiv toga plafona bila je jedina Mađarska, a Austrija i Nizozemska su bile suzdržane dok je Njemačka podržala. Sve te zemlje ranije su se protivile intervenciji na tržištu plina i ograničenju cijena.

Za odluku ne treba imati konsenzus nego je dovoljna kvalificirana većina, što znači da je treba podržati 55 posto država članica, to jest njih 15, koje čine najmanje 65 posto ukupnog stanovništva Unije, javlja Hina.

Mehanizam će se moći pokrenuti od 15. veljače 2023. godine.

Ministri energetike na svom prošlotjednom sastanku nisu se uspjeli dogovoriti o ograničenju cijena plina, jer je za većinu država članica bio neprihvatljivi prijedlog Komisije u kojem je previsoko postavljena gornja granica cijene plina.

Europska komisija potkraj studenoga predložila je uspostavu korektivnog tržišnog mehanizma koji bi se aktivirao kada cijena na nizozemskoj burzi plina (TTF) bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a deset uzastopnih dana tijekom dva tjedna.

Češko je predsjedništvo došlo je na sastanak s novim prijedlogom po kojem bi se mehanizam aktivirao kada cijena plina dosegne 188 eura za megavat sat u razdoblju od tri dana.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.