Plenković uvodnim predavanjem započinje znanstveno-stručni skup u Neumu

“Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu” naziv je znanstveno-stručnoga skupa s međunarodnim sudjelovanjem koji se u četvrtak i petak održava u Neumu u organizaciji Sveučilišta u Mostaru i Rektorskoga zbora Republike Hrvatske.

Znanstveni skup bit će otvoren u 10:30 sati u Grand hotelu “Neum”, a u sklopu otvaranja planirana su, uz ostalo, pozdravna obraćanja rektora mostarskoga i zagrebačkoga sveučilišta Zorana Tomića i Damira Borasa, kao i predsjednika Hrvatskoga narodnoga sabora Dragana Čovića.

Uvodno predavanje na skupu održat će predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

U fokusu skupa bit će pitanje ustavnih izmjena te usklađivanje Ustava BiH s međunarodnim i domaćim vrijednostima i standardima kako bi se osigurao daljnji nastavak bh. puta ka euroatlantskim integracijama

U tom smislu, konferencija “Europski ustav za BiH” ima za cilj sagledavanje pitanja o Bosni i Hercegovini kao višenacionalnoj državi konstitutivnih i jednakopravnih naroda te “ostalih”, u kontekst procesa pristupanja BiH Europskoj uniji, te opće sposobnosti zemlje za provođenje nužnih reformi i ispunjenja europskih standarda. U svemu tome pitanje ustava nameće se kao pitanje svih pitanja, najavili su organizatori.

To u konačnici znači pronalazak odgovora na pitanje kako konstitutivnost i ravnopravnost kao neporecive odrednice ustava BiH pozicionirati u okvire europske pravne stečevine, ustavne prakse i teorije na razini EU i njezinih članica, osobito onih koje u svom uređenju primjenjuju elemente razdiobe vlasti osmišljene s ciljem harmonizacije i upravljanja različitostima.

S tim u vezi, s posebnom pozornošću analizirat će se europska tradicija federalizma te njezina iskustva u smislu nadilaženja liberalnog-komunitarnog spora, odnosno kreiranja društveno-političkih sustava koji učinkovito štitite individualna i grupna prava.

Konferencija će okupiti predstavnike akademije iz različitih dijelova BiH, odnosno znanstvenu zajednicu iz BiH, Europe i svijeta za područje prava, politologije i sociologije i filozofije čime će dobiti širi publicitet i značaj.

Konferencija je interdisciplinarna i imat će tri panela – opći, politološki i ustavno-pravni.

Zaključci konferencije poslužit će kao platforma i podloga za politički dijalog predstavnika tri konstitutivna naroda, prenosi Fena.

Neum domaćin znanstveno-stručnoga skupa “Europski ustav za BiH”

(www.jabuka.tv)Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.