Plenković smjenjuje Stiera i Kovača, a čak šestero ministara gubi funkciju?

Predsjednik Vlade Andrej Plenković traži rješenja kojima bi osigurao stabilnu saborsku većinu, podršku unutar HDZ-a te povećao šanse da Vlada preživi do kraja mandata. Kako doznaje Jutarnji list, šestero ministara moglo bi izgubiti funkciju, a glede stranačkih problema najavljuje se mogućnost smjene Davora Ive Stiera i Mire Kovača.

Na stolu je i mogućnost raspisivanja prijevremenih izbora, što je vrlo riskantna metoda dolaska do stabilne većine u Saboru. Stoga HDZ-ovi politički stratezi pokušavaju učvrstiti Plenkovićevu poziciju u stranci i rekonstruirati Vladu.

Sa sadašnjih 20 Vlada bi u iduću godinu mogla ući s 14 ministarstava, što bi nalikovalo na Vladu Jadranke Kosor, kada je bilo 15 ministarstava.

Ukinuti bi se moglo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike koje vodi Tomislav Ćorić. Energetika bi se pripojila Ministarstvu gospodarstva, a zaštita okoliša potpala bi pod Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, koje trenutno vodi HNS-ov Predrag Štromar. Malo je vjerojatno da bi koalicijski partner HDZ-a zadržao trenutne dvije ministarske fhunkcije.

Ministarstvo hrvatskih branitelja, koje vodi Tomo Medved, moglo bi potpasti pod Ministarstvo obrane i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Bez resora bi mogla ostati i ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Na staro bi se mogla vratiti uprava, koja bi ponovo postala dio Ministarstva pravosuđa. Time bi Lovro Kuščević izgubio ministarsko mjesto.

U resor Martine Dalić potpala bi državna imovina te Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, čime bi Goran Marić i Marko Pavić izgubili ministarsku funkciju.

Podjele u stranci Plenković bi mogao riješiti smjenjivanjem Davora Ive Stiera i Mire Kovača s funkcija političkog odnosno međunarodnog tajnika HDZ-a.

“Taj je potez delikatan. Micanje Stiera i Kovača s dužnosti tajnika stranke sigurno će se pokušati iskoristiti protiv vodstva i prikazati da ih se kažnjava zato što su pri ratifikaciji Istanbulske konvencije glasali po svojoj savjesti, čime bi predsjednik Plenković automatski dobio atribute autoritarnog vođe koji ne trpi da njegovi suradnici imaju politički integritet”, ističe sugovornik Jutarnjeg lista.

(www.jabuka.tv)


7 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.