Plenković s Čovićem i Izetbegovićem: Važna je jednakopravnost naroda u BiH

Na sastanku hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem naglašena je čvrsta potpora Hrvatske Bosni i Hercegovini na njezinom europskom putu, priopćio je Ured predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Za Hrvatsku, kao susjednu i prijateljsku državu, boljitak, stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine od najvećeg su značaja. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković posebno je naglasio važnost ostvarivanja jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini, kao i njihovu legitimnu zastupljenost u institucijama BiH, stoji u priopćenju.

Današnjim posjetom nastavljamo dijalog i o budućnosti Bosne i Hercegovine, položaju Hrvata, određenim zakonskim rješenjima, ravnopravnosti. Tu mislim prije svega na izborni zakon koji nažalost, ovakav kakav je, dovodi do dezavuiranja duha i slova Daytonskoga i pariškoga mirovnoga sporazuma čiju ćemo 25. obljetnicu imati praktički za mjesec i pol, odnosno dva, dana. I pozicija naša je vrlo jasna, nije dobro da dolazi do situacija u kojoj Hrvati kao konstitutivan narod, zbog malobrojnosti dolaze u situaciju da nemaju svoje, u političkom smislu, legitimne predstavnike u najvišim institucijama vlasti Bosne i Hercegovine, rekao je premijer Plenković.

Kao što je Hrvatska već i pokazala organiziranjem Zagrebačkog sastanka na vrhu u svibnju 2020., kojim je u fokus stavljen proces proširenja EU-a te europska perspektiva jugoistoka Europe, Plenković je ponovio da je Hrvatska spremna pomoći Bosni i Hercegovini u reformama i ispunjavanju kriterija potrebnih za stjecanje statusa države kandidatkinje za pristupanje Europskoj uniji.

Pozdravljeno je potpisivanje sporazuma o izmjenama Izbornog zakona i održavanju izbora u Gradu Mostaru, čime je otvoren prostor za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa, dodaje se.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović je nakon sastanka s premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednikom bošnjačke stranke SDA Bakirom Izetbegovićem rekao kako je trenutni tretman Hrvata u BiH put za trajno nefunkcioniranje te države.

Jedan od načina za pomak po pitanju novog izbornog zakona u BiH je razgovarati, kao na susretu u Zagrebu, te da se shvati da je opasno najmalobrojniji narod dovesti u poziciju manjine, a taj izraz se počeo koristiti u političkom izrazu Sarajeva, rekao je Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, nakon sastanka s hrvatskim premijerom Plenkovićem i Izetbegovićem, također zamjenikom predsjedatelja.

To je put za trajno nefunkcioniranje Bosne i Hercegovine, naglasio je Čović u izjavi pred Banskim dvorima.

 

Ususret 25. obljetnici potpisivanja Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma, sastanak je bio prigoda za sažimanje njegovih postignuća, kao i razgovor o uklanjanju preostalih zapreka koje koče napredak BiH na putu prema EU.

Plenković: Važno je razgovarati s predstavnicima svih naroda u BiH

Na sastanku je bilo riječi i o situaciji u susjedstvu, gospodarskoj suradnji, investicijama, zajedničkim prekograničnim projektima, s obzirom da je BiH šesti trgovinski partner Hrvatskoj, kao i daljnjem infrastrukturnom povezivanju dvije države.

Premijer je ranije tijekom dana rekao kako se tim susretima nastavlja dijalog o budućnosti BiH i položaju Hrvata u toj državi, kao i o “određenim zakonskim rješenjima”, misleći pritom na izborni zakon koji hrvatski predstavnici u BiH žele mijenjati. Na izborima 2018. bošnjački glasači po treći su put odredili hrvatskog predstavnika u Predsjedništvu BiH.

Plenković je Izetbegovića, predsjednika bošnjačke stranke SDA i Čovića, predsjednika HDZ-a BiH, primio dva tjedna nakon što je u Zagrebu bio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske.

HDZ BiH: Kontinuirani razgovori ubrzat će rješavanje ”hrvatskog pitanja”

Susreti na najvišim razinama moraju poslužiti kao izvrstan primjer međusobnog unutarnjeg uvažavanja u Bosni i Hercegovini te zajedničkih državnih razgovora sa susjednim zemljama kao što je Republika Hrvatska. Ujedno, takav pristup je praktična potvrda da Republika Hrvatska poštuje ustavni poredak Bosne i Hercegovine utemeljen na ustavnoj odrednici jednakopravnosti tri konstitutivna naroda, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Dodaje se kako je stabilnost Bosne i Hercegovine, uvjetovana punim poštivanjem ustavnog poretka i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda, ključna pretpostavka za njenu prosperitetnu europsku budućnost, sukladno preporukama Europske komisije i EU parlamenta.

To dalje upućuje, navode iz HDZ-a BiH, na nužnost implementacije relevantnih odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava kako bi se osigurale ključne reforme u pogledu zaštite načela demokratskog predstavljanja i konstitutivnosti sva tri naroda u Bosni i Hercegovini te ljudskih prava svih njenih građana.

Izbori u Mostaru ohrabrujući iskorak

Na sastanku u Zagrebu ocijenjeno je da provedba dogovora oko održavanja lokalnih izbora u Gradu Mostaru, koje su EU institucije postavile kao ključan prioritet, predstavlja ohrabrujući iskorak i jasan pokazatelj koliko je kompromis važan za razvoj demokracije u društvu utemeljene na načelima vladavine prava i ljudskih prava.

Potpisana dva sporazuma između legitimnih političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka sažimaju sveukupne odnose na razini Federacije BiH, pa kao takvi predstavljaju priliku i motiv za daljnju normalizaciju i kvalitativno unapređenje bošnjačko-hrvatskih odnosa kroz realizaciju dogovora o izmjenama Izbornoga zakona kojima bi se zaštitila konstitutivnost i puna jednakopravnost sva tri naroda.

Na sastanku je izdvojen problematičan politički i javni diskurs iz Stranke demokratske akcije (SDA) oko unitarnog i građanskog uređenja Bosne i Hercegovine koji je u suprotnosti s Ustavom BiH kao ključnog Aneksa 4. te sve istaknutije poruke kako će se ‘slučaj Komšić’ nastaviti institucionalno prakticirati i spustiti na druge razine vlasti kao svojevrsna prijetnja Hrvatima kao konstitutivnom narodu, navode iz HDZ-a BiH.

Izetbegović: Prizori iz Azerbajdžana nas po svemu podsjećaju na iskustvo BiH

Neprihvatljivo izbjegavanje provedbe političkog dogovora

Također, na sastanku je istaknuto kao apsolutno neprihvatljivo Hrvate nazivati “manjinom” i izbjegavanje političkog dogovora SDA o izboru legitimnih predstavnika kako nalaže Ustav BiH koji je nužno regulirati kroz trenutno neustavni Izborni zakon BiH. Narativ kojim se vodi aktualna bošnjačka politika već je viđen kroz neuspjeli projekt u komunističkoj SFRJ i potezima tadašnjeg političkog vodstva Srba i Beograda, poručili su iz HDZ-a BiH.

U takvim okolnostima legitimnim predstavnicima hrvatskog naroda okupljenih u Hrvatski narodni sabor (HNS) nije ostavljeno previše mogućnosti jer sugovornici za te teme uporno odbijaju razgovore kojim se trebaju riješiti ključne prepreke za funkcioniranje države, njenih institucija i bilo kakav iskorak u kontekstu EU integracija.

Izbjegavanje suradnje s legitimnim predstavnicima Srba, bez obzira tko to bio, je kontraproduktivno za sveukupne odnose i stvaranje polarizacije koja podriva ustavni poredak, smatraju u HDZ-u BiH.

Trojica dužnosnika otvorila su širi spektar tema koje su aktualne posljednjih dana u javnom i političkom prostoru te kako bi otvoreno razgovarali o ključnim prioritetima vezanim za europski put Bosne i Hercegovine, stoji na kraju priopćenja za javnost.

(www.jabuka.tv)9 komentara

  • Koji razgovori.Cim dodju u rajvosa odustati ce.Sta se sa njima moze dogovoriti, fakticki nista.Samo zavrnuti ruku i natjerati.Nikada oni nece odustati od federacije Stoca i Neuma.Tko ce graditi luku u Neumu da Erdogen moze brodom doci u posjetu.Nista od potpisanig nisu odradili….

    • Zato se sad radi put od Neuma za Stolac a ne za Čapljinu kako bi inače bilo normalno jer je Neum bio općina Čapljina. Izgleda da Erdogan radi sve po planu.

  • Čovke ,Bake s toga pamet u glavu..sve manje imate šansu da budete zadovoljni životnim djelom..vrijeme teče treba pred BOGA i Svece stupiti ,,jer komu je više dano više će se tražiti od takvih..

  • Bakir je babino govno, koje ne misli graditi BiH s tri ravnopravna naroda. Njegova temeljna ideja nalazi se u Alijinoj knjizi Islamska na zapad do Maroka, na isto do Indije, na jug do Nigerije. Bih bi bila dio te “džamahirije”, koji bi se vezao za Tursku preko Sandžaka, Kosova, Albanije, dijelova Makedonije, Grčke i Bugarske. Neće lako štakor Bakir odustati od babine ideje.

  • Ništa od ovoga nema pusta tlapnja islamistima je nepoznat pojam riječ potpis oni se tog ne drže samo zavrtanja ruke i koljena za vratom oni razumiju.

  • Bakir im u Zagrebu prica o UZP- tu. E jebo vam Bakir majku svima koji ste mu to dopustili. Pa pita li itko Bakira tko pobi i protjera hrvate, tko ubi Jozu Leutara, Gen. Santica i jos puno toga. Ali dok se nasi bavili lopovlukom Aid radio posao. I danas dan nasi bi za poziciju i lopovluke osobne interese guze dali..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.