Plenković: Ovo je bio summit o proširenju, zapadni Balkan nije zaboravljen

Ovo je bio summit o proširenju, iako nekim zemljama ta riječ ne sjeda najbolje, rekao je premijer Andrej Plenković po završetku Zagrebačkog summita i istaknuo da je zapadnom Balkanu poslana poruka da ih se nije zaboravilo, usprkos zdravstvenoj krizi.

Tu smo. Uz vas smo. Nismo vas zaboravili. Nismo samo fokusirani na svoju javnozdravstvenu situaciju, na vlastiti gospodarski i socijalni oporavak nakon krize koja je pogodila sve, glavna je poruka zemljama jugoistočne Europe, istaknuo je premijer zemlje predsjedateljice Vijećem EU-a.

Virtualni summit održao se umjesto fizičkog summita koji je bio predviđen 6. i 7. svibnja u Zagrebu.

Zagrebačku deklaraciju prihvatilo je 27 članica EU-a te makedonski premijer Oliver Spasovski, albanski premijer Edi Rama, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, crnogorski predsjednik Milo Đukanović, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaci.

U tekstu se nigdje ne spominje izraz proširenje, ali premijer Plenković kaže da ovo u biti jest summit o proširenju, osobito u svjetlu političke odluke prije dva mjeseca o otvaranju pregovora s još dvije zemlje, dvije već pregovaraju nekoliko godina, a dvije bi to htjele u budućnosti.

Ima zemalja kojima ta riječ ne sjeda najbolje u ušima iz niza razloga, ali ono što su činjenice, su činjenice.

No, konkretan datum novog proširenja Europske unije nije realno očekivati, kaže Plenković.

Pregovore s EU-om već godinama vode Srbija te Crna Gora. Sjeverna Makedonija i Albanija dobile su zeleno svjetlo za početak pregovora, ali ne i konkretan datum.

Bosna i Hercegovina je potencijalni kandidat za članstvo, a Kosovu, osim što ga ne priznaje pet članica EU-a, još trebaju vize za ulazak u EU.

(Hina)


4 komentara

  • Plenković bi i guzioce dao da se Srbija primi. Naravno, pronalazak kostiju pobijenih Hrvata i ratna odšteta su potpuno sporedne stvari za udbaškoga sina.Po njemu bi to bilo bezobrazno tražiti od četnika Vučića.

  • Plenkoviću Bošnjak sam ali hvala ti za sve jer ova naša trojica zlotvora samo štetu nanose svojim narodima! Svala ti čast, uvijek sam za bratsku Hrvatsku nego za genocidnu srbiju! Hrvati i Bošnjaci se moraju držati zajedno!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.