Plenković: Od 1. siječnja svima dižemo plaće

Premijer Andrej Plenković najavio je u ponedjeljak kako Vlada od 1. siječnja ide sa sveobuhvatnim paketom za povećanje plaća što će podrazumijevati porezne izmjene ali i smanjenje doprinosa, glavni je cilj povećanje onima koji primaju najmanje plaće, no one će rasti svima.

Nama kao vladi najvažnije je da pokušamo naći model i mehanizam kako da porastu neto plaće svima, a osobito onima s najnižim primanjima. Zato će smjer našeg djelovanja biti u daljim rasterećenjima, mislim i na poreze i na doprinose, izjavio je Plenković u Okučanima.

S cjelovitim paketom bi, kaže, izašli pred Hrvatski sabor.

Vjerujem da će nas zastupnici u tome podržati, da bi od 1. siječnja, uz jedno razdoblje prilagodbe, a to je listopad/prosinac, mogli imati dovoljno vremena da od 1. siječnja svima porastu neto plaće, rekao je.

Upitan je li to dio predizborne kampanje Plenković je uzvratio: Ne nije! To je jedan sustavan i kontinuiran rad.

Rekao je i kako ‘ima još par strateških stvari’ koje treba infrastrukturno povezati da bi otprilike 2030. mogli reći da je država osigurala u pogledu infrastrukturne povezanosti – bilo da su to ceste, željeznice, internetska komunikacijska infrastruktura, da gdje god živjeli u Hrvatskoj imate jednake preduvjete.

Uz, kako je naglasio, poticaj onim krajevima koji su malo dalje, a to je karta regionalnih potpora za investitore, da imaju više.

Mi smo tu došli do maksimuma u dogovoru s Europskom komisijom i na taj način stvorili preduvjete za ravnomjerni regionalni razvoj. Tako da će taj paket biti dobar, on je dio kontinuiteta politike rasterećenja, ustvrdio je premijer.

Rekao je i kako treba shvatiti ‘ekonomski i socijalni kontekst Hrvatske i to baš na praznik rada’

Lani smo imali rast od 6,3 posto, preklani od 13,4 posto, ove godine smo povećali projekcije na 2,2 posto, imamo više od 1,6 milijuna ljudi koji su zaposleni, stopa nezaposlenih je ispod 7 posto, držimo investicijski kreditni rejting kod sve tri svjetske agencije s tim da smo jedina zemlja kojoj su sve tri agencije od početka ruske agresije na Ukrajinu dizale kreditni rejting, a dvije od tri čak za dva stupnja, podsjetio je.

Dodao je i kakao na raspolaganju za ovo desetljeće imamo ogromnih 25 milijardi eura bespovratne pomoći kroz sedmogodišnji proračunski okvir Unije i kroz instrument EU iduće generacije.

Krizu smo, rekao je, prebrodili i imamo “jednu vrlo solidnu poziciju”.

(www.jabuka.tv | Foto: Tomislav Miletic/Pixsell)

4 komentara

  • Jebote, kakav hohstapler. Ovako nesto moze samo u EUSSRu biti na funkciji. U jednoj normalnoj demokracskoj drzavi, koja je neovisna od korupske nad drzave, ovaka osoba bila bi dozivotno iza resetaka.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.