Plenković: “Nije riječ o zakonu koji spašava bilo koga, pa ni Todorića”

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je u petak kako će Vlada na današnjoj sjednici donijeti zakon o sistemskim tvrtkama te poručio kako im nije cilj spašavanje bilo koga, pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskoga gospodarskoga i financijskoga sustava.

“Imali smo jutros sastanak Kluba HDZ-a na kojem smo predstavili konture zakona koje ćemo predložiti. Dakle, riječ je o postupku izvanredne uprave u trgovačkim drušvima od sistemskoga značaja. Riječ je o zakonskom prijedlogu kojega radimo zbog činjenice da kada se država, odnosno neke njezine velike kompanije nađu u poteškoćama, treba imati adekvatan zakonski i institucionalni okvir koji, prema našem dubokom uvjerenju, u ovom trenutku u Hrvatskoj ne postoji”, izvijestio je Plenković novinare u Saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a.

Nije riječ o zakonu koji služi za spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, tvrdi premijer Plenković. “Riječ je o zakonu čiji je temeljni cilj zaštita hrvatskoga gospodarskoga i financijskoga sustava. Danas ćemo na Vladi ovaj zakon usvojiti i predložiti ga Hrvatskom saboru koji će ga potom raspraviti i usvojiti”, poručio je.

Ključno da bi se pokrenule odredbe toga zakona je, pojasnio je, da on mora doći ili na prijedlog neke kompanije koja ima velik broj zaposlenika, koja ima velik iznos obaveza ili na zahtjev vjerovnika, ali uz suglasnost dužnika.

“Dakle, ovo je jedan plan države da ima stvoren okvir u kojem može osigurati stabilnost gospodarskoga i financijskoga sustava koji ide za tim da zaposlenici i dalje rade u brojnim kompanijama koje su vezane u ovom konkretnom slučaju na Agrokor i na mogućnost dobavljača da budu plaćeni i nastave i dalje normalno surađivati. Riječ je o sustavnom rješenju za koje su i druge države stvarale poseban pravni režim kada su se našle u sličnim okolnostima”, ustvrdio je Plenković.

Upitan zna li jesu li točna nagađanja kako je postignut dogovor između vjerovnika i uprave koncerna Agrokor, Plenković je odgovorio kako Vlada RH nije uprava kompanije niti predstavnik banaka niti predstavnik dobavljača.

Temeljni stav Vlade je, kaže, da ukoliko vlasnik i uprava pronađu rješenje koje će omogućiti priljev nove likvidnosti, rješavanje obveza, postupno restrukturiranje i dugoročnu održivost kompanije, u Vladi će biti zadovoljni jer to znači da se na tržištu i aktivizmom onih koji su vlasnici i koji upravljaju kompanijom našlo rješenje. “Dakle, ono što mi radimo to je plan B koji služi tome da zaštitimo interese hrvatske države. Da li će se takav dogovor o kojem vi govorite postići, ja to u ovom trenutku ne znam. Međutim, vlasnik kompanije, uprava, ima svo pravo da traži najbolja rješenja koja su u interesu i njih i hrvatskoga sustava”, kazao je.

Nije htio komentirati najave iz Mosta prema kojima ta stranka ustraje u zahtjevu da za Ivicu Todorića više nema mjesta niti u upravljačkoj niti u vlasničkoj strukturi.

Ne trebam komentirati ono što govore u Mostu. Odredbe zakona su sasvim jasne i one govore o izvanrednoj upravi, o jednom razdoblju od godinu dana plus još tri mjeseca, u kojem bi se provelo restrukturiranje kompanije, a što se tiče vlasništva – hrvatski Ustav štiti vlasništvo i, prema tome, to je po mom sudu manje pitanje, bitno je pitanje kako da kompanija u budućnosti funkcionira učinkovito i uz punu likvidnost”, rekao je Plenković.

Plenković nije precizirao niti kada će prijedlog zakona u saborsku proceduru. “To ćemo se još dogovoriti s našim partnerima, u svakom slučaju zakon će biti danas prihvaćen na sjednici Vlade i u ovom trenutku se finaliziraju nomotehnički detalji”, kazao je Plenković.

Upitan za potez predsjednika Sabora i čelnika Mosta Bože Petrova koji je podnio kazenu prijavu DORH-u protiv Ivice Todorića, Plenković je rekao kako nije imao nikakvih informacija o tome.

“Nisam imao nikakvih informacija o tom potezu. Vjerujem da je on to uradio iz nekih svojih razloga, prije kao građanin nego predsjednik Hrvatskoga sabora“, poručio je.

A upitan je li to bio pravi potez, Plenković je uzvratio: “To je njegov potez”.

(Hina)
1 komentar

  • Priča za malu djecu iz vrtića. Svak zna da se Todorić vrlo družio sa tuđmanom i hdz facama iz visokoga ranga. Radnici na trafikama mu moraju naplaćivati račune za struju i ostale gluposti. A plate ciganske bjedne. Gdje to ima u kojoj normalnoj državi? U svašta je todorić zabijo nos. Sve što se naglo raširi tako naglo i propadne. Žao mi je radnika. A todoriću bi sve trebalo dignuti i na dražbu kao što se to radi vani u Austriji, Švedskom itd. U takvoj sitvaciji. Ali u nas će nevini radnici popušit kao i svaki put do sada. ZNA SE tko je za to kriv hrvatine iz hdz..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.