Plenković: HDZ protiv revizije Vatikanskih ugovora

Hrvatski premijer Andrej Plenković u subotu je izjavio da je HDZ protiv revizije Vatikanskih ugovora, što traži oporba, te da će njegova Vlada nastaviti s poštivanjem ugovornih obaveza.

HDZ je protiv revizije Vatikanskih ugovora, ne vidimo nikakvih razloga za to i cijela ova rasprava ne mijenja naš odnos s Katoličkom crkvom u Hrvatskoj niti sa Svetom stolicom, rekao je premijer novinarima na izbornom Saboru HDZ-ove Akademske zajednice “Ante Starčević”.

Naglasio je da će njegova vlada nastaviti s dijalogom i poštovanjem obveza ugovora koji su tu zadnjih dvadeset godina.

Vezano zasusret s predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović rekao je da su razgovarali o nizu pitanja i funkcioniranju svih sastavnica vlasti, te su usuglašavali prijedlog za 30-ak čelnika diplomatskih misija i konzularnih ureda, a dogovorili su, kaže, 90 posto imena suglasno prijedlogu Vlade.

Plenković očekuje da će u narednim danima, kad se ministrica vanjskih i europskih poslova vrati iz Kanade i SAD-a, finalizirati prijedlog i započeti proceduru. Premijer smatra da rotaciju treba raditi tijekom ljetnih mjeseci, jer “tako to rade velike države”.

Vezano za naftnu kompaniju Inu za čiju je rafineriju u Sisku novi predsjednik uprave Sandor Fasimon rekao da nema budućnosti, izvijestio je da je Vlada odabrala savjetnike za otkup dionica Mola, te da kreće u taj proces vrlo sustavno i temeljito, dok će se s drugim dioničarom razgovarati o svim opcijama koje su poslovnog karaktera, a odnose se na rafineriju nafte Sisak i na zaposlenost ljudi u Sisačko-moslovačkoj županiji koja je prošla možda najteže razdoblje gospodarske tranzicije.

Upitan hoće li to ubrzati hrvatske napore u preuzimanju udjela u Ini, rekao je da će taj proces ići dosta brzo što se tiče prijedloga savjetnika.

Za optužnicu protiv Ivana Vrdoljaka (HNS) premijer je rekao da to neće utjecati na vladajuću većinu, a na pitanje hoće li biti rekonstrukcije Vlade nije odgovorio.

Održavanje većine u Saboru sa 77 ‘ruku’ nije teško ako je ekipa koherentna, rekao je premijer, podsjetivši da je Hrvatska završila pregovore o članstvu s istom većinom.

(Hina)


8 komentara

 • Naravno treba preispitati vatikanski sporazum. Narod gladan bez posla a idu davati lovu Ultra bogatome vatikanu. Daj plenkoviću svoju platu a ne državno. Ili lovi lopove i tajkune pa ono što su pokrali vrati narodu a ne da mladi iseljavaju. Hajde neka ti pomogne Vaso Brkati glave plosnate kao da ga netko svaki dan Tavom tuče.. Ali Vasetina voli puno brbljati i puca parole a NIŠTA NE RADITI ..

  3
  2
 • Bravo za Hajduk-Dubrovnik, sve je točno što si rekao. Apsolutno se slažem s tobom, a usput da kažem, pravi sam katolik i praktični iskreni vjernik.

  1
  2
 • Katolik poneki ovdje su zatucani mozgovi. Očito da bi i oni krali kada bi imali priliku za to. I kada već ne mogu to raditi glasaju za takve face. Jer sebe vide u takvim lopinama. To je očito.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.