Planovi Vlade: Nameti na mobitele, registraciju, zagađenje…

Zbog manjka javnih prihoda koji bi mogli nastati planiranim rasterećenjem gospodarstva, Vlada Federacije BiH uveliko razmišlja o uvođenju novih nameta bh. građanima, a radi realizacije plana iz potpisane Reformske agende, tvrdi Dnevni avaz.

Sarajevske novine navode kako su već razrađeni i mogući scenariji, a plan o povećanju nameta za bh. građene vidljiv je iz radne verzije dokumenta “Prijedlozi rasterećenja privrede u FBiH”, koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

U dokumentu se navodi kako trenutno opterećenje na plaću iznosi 70,95 posto i, ako se ono smanji na 62,84 posto, nedostajat će 185 milijuna KM javnih prihoda. U drugoj varijanti, ako se opterećenje na plaću smanji na 57,09 posto, nedostajat će 302 milijuna KM javnih prihoda, dok treća varijanta podrazumijeva smanjenje opterećenja na plaću na 44,23 posto, pri čemu bi nedostajalo 583 milijuna KM. U četvrtoj varijanti podrazumijeva se smanjenje opterećenja na plaću na 36,06 posto, pri čemu bi nedostajao 761 milijun KM javnih prihoda.

”Budući da u svim varijantama rasterećenja gospodarstva dolazi do smanjenja javnih prihoda, neophodno je izvršiti kompenzacij’u, navodi se u dokumentu.

Kompenzacija javnih prihoda bi se mogla uraditi na sljedeći način, odnosno u zavisnosti od toga koje namete treba uvesti ili povećati, prenosi Avaz.

Kada je riječ o nadležnosti entiteta, predlažu se uštede u javnom sektoru , uvođenje poreza na nepokretnu imovinu (stambeni naprimjer, iznad 25 m2 po članu obitelji, vikendice i sl.), uvođenje poreza na transakcije financijskih institucija.

”No, to nije kraj, predlaže se još i uvođenje poreza na usluge registracije automobila te uvođenje posebnog poreza na luksuzne automobile (prema kubikaži)”, navodi Avaz.

”Uvođenje poreza na telekomunikacijske usluge korištenja mobilne mreže, uvođenje poreza na dobitke od igara na sreću, uvođenje poreza na neobrađeno poljoprivredno zemljište, uvođenje poreza na nekorištene poduzetničke nekretnine, uvođenje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište te uvođenje poreza na zagađenje”, stoji u Vladinom dokumentu.

Istovremeno, kada je u pitanju državna razina, predlaže se povećanje akciza na visokotarifnu robu i, ako je potrebno, za razliku koja nedostaje – povećanje stope PDV-a.

U analizi se, također, a kada je riječ o poreznim utajama, navodi da ih je najteže vršiti u dijelu poreza građana koji ne opterećuje gospodarstvo, a u dokumentu se navodi da za to ima puno mogućnosti.

”To je naplata prilikom registracije vozila, putem računa za telefon, za električnu energiju, prilikom izdavanja osobnih dokumenata… ”, stoji u dokumentu.

(Avaz)

10 komentara

 • jesu li se sjetili da bi mozda mogli smanjiti place ovih sto osmisljavaju ovakve zakone,ukinuti vozace,nek se gospoda vozi ko i ostalu narod kojeg prave robovima…kome ce biti robovlasnici kad robovi odu ,hoce li biti sretni medju onima koji gladuju,kome ce dokazivati silu i moc…

 • Svaka nova vlada nameće nove namete,stare ne ukida.Ove lopove na vlasti dragi Bog nemože namiriti.Cjene mobilni usluga u HT-Eronet su preskupe,veće pljačke od tih usluga nema,još im malo pa treba još.Znamo da te tarife u principu koriste hrvati,znamo da tu firmu kontroliraju i kradu hrvatski političari.Zato i jest jagma tko će dobiti vlast,kontrolu nad ovim poduzećima HT-Eronet,Aluminij,EP-HB-ne i onda šišaj običnu masu hrvate koji su glasali za te iste.U 9 mjesecu ide preuzimanje Upravnih odbora u ovim firmama imenovanje svojih direktora i onda uvođenje,zapošljavanje novih kadrova,rođaka,stranačkih poslušnika itd.Stari se ne mogu otpustiti jer svaka vlast svojim sredi ugovore o radu da ih se ne može maknuti.Kako namiriti nove nego uvesti nove namete,trošarine,poreze koje će plaćati penzioneri,radnici,invalidi,tj.obični smrtnici koji jedva preživljavaju. Svaki puta ista formula pred izbore i poslije izbora.Sram vas bilo bagro lopovska,samo dragi Bog može i treba da vas kazni,mi obični smrtnici smo nemoćni.Jeli to produkt novog Zakona o radu koji vama drž.službenicima nije oduzeo nikakva prava ,naprotiv,za razliku od privatnog sektora gdje se poslodavcu išlo na ruku i mi sada to moramo platiti.Političari i poslodavci u dogovoru,od obećanog kapitalizma napravili robovlasničko društvo-Samo šišaj stoku dok miruje,uzmi te nam dušu.

 • Glasali ste, birali ste trazili ste trpite…To je nasa vlast vecinom izabrana. Manjina neka se zali ali je vecina izabrala. Zna se.

 • moj biro rada jadan si i glup ko točak,uzet će im nešto ali ti si osuđen.onda.da crkneš totalno.uzmi ovim uzmi onim,nek krepa susjedu krava.kuš blećino.

 • Mutter deutschland! Domalo ja ovdje necu vise nista placat, niti trosit pare, niti placat porez…ne idem dragovoljno vec me protjerala bh politika!!

 • Evo ja predlažem tim kokošarima u parlamentu nekolko stavki koji će popuniti rupe u proračunu, mada istini za volju triba reć da su u ovoj zemlji upravo političari najveće rupe i štetočine na grbači običnog čovjeka

  1.Uvesti porez na zrak-ko je vidio da se može besplatno disat?
  Za zrak koji udišemo,zaslužni su političari iz svih stranaka , tjest ,razni kokošari i džabalebaroši koji određuju namet na zrak koji udišemo.
  2.Uvest porez na zrak koji izdišemo ,jer tako povećavamo emisiju CO2, i trujemo jedini nam planet.
  3. Uvesti porez na porez!
  4.Uvesti porez na boju automobila1!PA TKO JE TO JOŠ VIDIO DA MOŠ VOZIT AUTOMOBIL s bojom kojom hoćeš.Toga nema ni u Tunguziji i tamo se plaća porez na boju automobila pa zašto ne bi ovde.
  5.Stavku pod brojem 4, po hitnom postupku, uvest u proceduru i ozakonit što prije.Neš ti majci boju kakvu hoćeš!
  6.Zagađenje kojim nam truju dušu i tijelo raznorazni politički lezilebovići i kokošari podvesti što prije pod kazneno djelo. Neš ti majci vrjeđat uzorne političare i parlamentarce.Reda mora biti-zna se.Stoka sitnoga zuba mora znati svoje mjesto u društvu i društvenoj hijerarhiji.
  7.Nemu tu cile mile, zakon je zakon.Mora se poštovati, a ako se ne poštuje ozakonjeno, uvijek ostaje mogućnost uvesti dodatni porez na porez.
  8.Sve navedeno stupa na snagu odmah.
  9.Uvesti porez na obrađeno poljoprivredno zemljište.Tko je vidio radit zemlju a porez ne plaćat.
  10. Uvesti porez(dupli) na neobrađeno poljoprivredno zemljište.Pa tko je vidio ne obrađivat zemlju koju su nam političari ostavili u amanet.
  Đe to ima ba, jel tako il nije.Eto,čas posla i to smo riješili..(ne) vidimo se ..lol..

 • Eto jeli i sada Jurišić izdajnik i kriv ili ste shvatili da je kralo i prije a krasti ce se i poslije,meni je dobro pomogla vlast ali i zasmrdila i zato se povlačim iz bare!

Komentiraj: