Planirana nova cesta Široki Brijeg – Tromeđa te treća traka prema Posušju

Ograničenja brzine na cestama u Županiji Zapadnohercegovačkoj postavljena su po kriterijima otprije tridesetak godina i karakteristikama tadašnjeg prosječnog putničkog automobila koji su bili daleko nesigurniji i slabiji od današnjih, stoji u dokumentu strategije razvitka ŽZH za razdoblje 2014. – 2020. godine.

Nadalje se navodi kako je kriterij koji je na sceni štetan za građane i gospodarstvo jer im ne omogućava optimalno korištenje voznih i sigurnosnih karakteristika radi povećanja protočnosti, a nimalo na štetu sigurnosti prometovanja. U dokumentu se nadalje upozorava kako je neophodna rekonstrukcija većeg broja cesta koje prolaze kroz ovu županiju.

“U nadležnosti županije su međuopćinske prometnice koje su izgrađene posljednjih petnaestak godina, a sve ostale su ceste u nadležnosti Federacije BiH. Ove federalne ceste u potpunosti i izravno utječu na ukupni prometni život županije. Nažalost, elementi federalnih cesta koje povezuju općine u županiji, ali i našu županiju s drugim županijama su jako zastarjeli i zapravo su još uvijek austrougarskog geometrijskog kolotraga koji je rezultat tadašnjeg tehnološkog stupnja cestogradnje”, ističe se u dokumentu.

Upozorava se i na činjenicu da takvo stanje prometnica usporava civilni i gospodarski život te predstavlja velike sigurnosne rizike radi mnogih crnih zona i točaka. U strategiji razvoja se navodi kako je u razdoblju od 2015. do 2020. potrebno izvršiti rekonstrukciju cesta, izgraditi novi elaborat o ograničenju brzine, postaviti nove signalizacije o ograničenju brzine, te otkloniti crne točke.

Tako je, što se tiče cesta u nadležnosti Federacije BiH, potrebno što prije rekonstruirati dionicu Kočerin – Vranić koju treba proširiti s trećim prometnim trakom čime bi se povećala sigurnost i brzinski kapacitet ove ceste. U strategiji razvoja je naglašen i problem cesta koje su u nadležnosti nižih razina vlasti.

“Ceste u nadležnosti ŽZH-a su uglavnom u lošem stanju, osobito one čije je održavanje na razini ŽZH-a (regionalne) i razine općine (lokalne i nekategorizirane). Nedostatak sredstava potvrđuje i činjenica da je u posljednjih sedam godina asfaltirano samo 17,5 km”, navodi se u spomenutom dokumentu. Inače, županijom prolazi 150,5 km regionalnih cesta.

Za regionalnu cestu R425 Široki – Tromeđa zbog loših elemenata i prolaska kroz naseljena mjesta u strategiji razvoja predlaže se da se spoji na novu planiranu cestu.

“Novi spoj kroz županiju donosi otprilike 4 km nove regionalne ceste. Trasa je ucrtana po postojećoj cesti Hamzići – Lipno (nova trasa) do križanja s dionicama Podledinac – Zvirovići. Potrebno je napraviti projektnu dokumentaciju”, stoji u strategiji razvoja ove županije.

Ostale regionalne ceste potrebno je obnoviti. U strategiji se još jednom napominje činjenica kako od prometne infrastrukture postoji samo cestovna mreža te da su najbliža željeznička postaja, kao i zračna luka prosječno udaljeni 40 km.

(www.jabuka.tv)


11 komentara

  • ma nema uopće puteva u ŽZH za današnje standarde i ova jedna kroz Široki dvosmjerna koju je probila A-U pretvorena u parking a ulicae po naseljima u širokom i selima je kao prije 200-300 godina.
    A put za Vranić treba zatvoriti i napraviti nadvožnjak i ispraviti onu strahotu od puta na kojoj mnogi izgubiše živote .

  • Svaka cast i jos nek urade sad sto su raskopali u klancu nek sve na novo stave to ce bit extra a ne kao “grad” rasklapa se auto do hotela😂

  • koliko je para naplaćeno od registracija u zadnjih sedam godina? u zhž sigurno ima 20 000 auta, sedam godina, nek je 100km (registracija i iz goriva) doprinos za ceste po autu – ispadne 14 mil KM. milijun po kilometru asfaltirane ceste. nije to ukra ni četnik ni balija, već hrvat, katolik i domoljub.

    • U našoj ZHŽ ima cca 50000 vozila, 40-tak tisuća osbnih i 10-ak tisuća gospodarskih. Izračunaj malo bolje i glava će te zaboliti, a gdje su novci ZNA SE.

  • Riješite VI ulaze u grad, Gedzinu stranu itd ulaz siroki kao da se ulazi u neku vukojebinu sramota a imamo status grada,oni se svezali KRUŽNI tokova haha pranje novca a tako nam svima i treba dok smo god mi pocevsi od mene pa na dalje jaki na komentarima ej dva kružna oko milijun maraka sta je se sve za to moglo napravit

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.