Asistenti u nastavi od drugog polugodišta

Na 9. sjednice Skupštine HNŽ-a, između ostalog, razmatrala se i informacija o položaju osoba s invaliditetom u HNŽ-u s prijedlogom mjera za poboljšanje njihova statusa.

Na sjednici su usvojeni slijedeći zaključci vezani za razmatranje informacije o položaju osoba s invaliditetom u HNŽ-u:

Zadužuje se Vlada HNŽ-a da u roku od 15 dana formira tim koji će pripremiti nacrt akcijskog lokalnog plana za HNŽ; da formira koordinacijsko tijelo koje će biti sastavljeno od predstavnika ministarstava i koalicije udruga u cilju praćenja i koordiniranja aktivnosti na realiziranju akcijskog lokalnog plana. Nadalje zadužuje se Vlada HNŽ-a da pokrene program asistenata u nastavi od drugog polugodišta školske 2015./2016.

Zadužuje se Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da u okviru Ministarstva ustanovi referat koji će biti dio pravilnika o sistematizaciji, nadležnog za koordiniranje, praćenje i suradnju s udrugama koje se bave pitanjima osoba s invaliditetom. Zadužuje se i Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i športa da izvrši korekciju nastavnih planova i programa i prilagodi ih potrebama invalidnih osoba u cilju njihove integracije u društvo.

Zadužuje se Vlada HNŽ da kroz izmjenu postojećih propisa omogući pristup i mobilnost invalidnih osoba u javnom prijevozu, javnim objektima i parkirališnim prostorima. Također, zadužuje se Ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi da razmotri mogućnost pokretanja rada centara za fizikalnu i mentalnu rehabilitaciju pri domovima zdravlja u HNŽ.

“Čini mi se da upravo danas počinje, ako ništa drugo, dobra volja da se počne tako raditi. I zbog toga je ovo za nas zaista veliki događaj”, naglasila je Jasna Rebac.

“Ovo je prvi put od kada postoji ova Skupština da je točka o osobama s invaliditetom bila odvojena i da je njoj prethodila službena informacija Ministarstva rada i socijalne skrbi koja je urađena u suradnji s udrugama. Oduševljeni smo što su pokazali zanimanje i dobro razumijevanje ove problematike”, kazala je Danijela Kegelj uime Koalicije udruga osoba s invaliditetom HNŽ.

Na sjednici su usvojene i izmjene i dopune Zakona o porezu na promet nekretnina HNŽ, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti HNŽ, odluka o postupku i uvjetima za utvrđivanje statusa građevina iz nadležnosti županije izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju i dano je i pozitivno mišljenje na nacrt Zakona o riznici u Federaciji Bosne i Hercegovine.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.