Planira li bijeg: Odvjetnik – zabuna o Mamiću nastala zbog njegova brata

Je li Zdravko Mamić uistinu namjeravao pobjeći u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE), ali mu je plan propao u zadnji tren, teško je reći.

Mamić je informaciju za bosanskohercegovačke medije demantirao, no na pozive hrvatskih medija jučer nije odgovarao, već je samo SMS porukom poručio da ne želi davati izjave.

Njegov odvjetnik u BiH Zdravko Rajić kazao je pak da je riječ o potpuno netočnoj informaciji.

Zabuna je vjerojatno nastala zbog njegova brata Zorana. Zdravko Mamić je u Međugorju, kratko je kazao Rajić.

Žalba USKOK-a

Priča je postala aktualna nakon najnovije odluke Vrhovnoga suda koji je prihvatio žalbu USKOK-a te je ukinuo odluku Županijskoga suda u Osijeku koji je Mamiću odbio odrediti istražni zatvor u drugom postupku koji se protiv njega vodi. U tom postupku Mamić se tereti da je s još nekoliko osoba Dinamo oštetio za najmanje 144 milijuna kuna, a ta optužnica još nije pravomoćna, javlja Vecernji.hr.

Sud je Mamiću odbio odrediti istražni zatvor u tom predmetu smatrajući da se to ne može jer mu je već određen istražni zatvor u postupku u kojem je nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora. Žaleći se na tu odluku osječkoga suda, USKOK je naveo da taj istražni zatvor nije konzumiran jer je Mamić u bijegu u BiH koja ga neće izručiti Hrvatskoj.

Zdravko Mamić ostao u BiH

USKOK je u žalbi naveo i da je nadležno tužiteljstvo BiH tamošnjem sudu sugeriralo da se Mamića ne izručuje Hrvatskoj jer nisu ispunjene pretpostavke iz ugovora između Hrvatske i BiH o izručenju budući da je Mamić djela za koja je nepravomoćno osuđen počinio prije stupanja na snagu spomenutog ugovora. Tužiteljstvo je u žalbi objasnilo i da se istražni zatvor koji su tražili sada odnosi na optužbe za izvlačenje 144 milijuna kuna iz Dinama te da su ta djela počinjena nakon stupanja na snagu spomenutoga sporazuma.

Odbijanjem da se Mamiću u toj priči odredi istražni zatvor sud je, naveo je USKOK u žalbi, onemogućio da se od BiH zatraži Mamićevo izručenje Hrvatskoj. USKOK-ovoj argumentaciji Vrhovni je sud dao za pravo smatrajući da Mamićev prvi istražni zatvor nije konzumiran te je odluku osječkoga suda ukinuo.

Hoće li Mamiću ipak biti određen novi istražni zatvor, osječki sud trebao bi odlučiti 30. studenog.

Raspisana tjeralica

Ako osječki sud prihvati uputu Vrhovnoga suda, Mamić bi se mogao naći u problemima jer bi njegovo izručenje postalo izvjesno.

Inače, za njim je raspisana međunarodna tjeralica i, da kojim slučajem nekako i pobjegne u UAE, po toj bi tjeralici mogao biti izručen Hrvatskoj.

No, mali je problem što Hrvatska s Emiratima nema sporazum o izručenju pa bi u tom hipotetskom slučaju procedura eventualnog izručenja Mamića Hrvatskoj vjerojatno dugo trajala.

Planira li Mamić uistinu bijeg iz BiH, teško je reći jer je se on i do sada često ponašao iracionalno. A takav potez bio bi vrlo iracionalan jer bi u budućnosti jako otežao već ionako tešku Mamićevu pravnu poziciju.

Protiv njega se trenutačno vode tri postupka. U jednom je nepravomoćno osuđen, u drugom optužen, a u trećem istraga još nije
 okončana.

Mamić: U mojoj Hrvatskoj sam zločinac, a u Srbiji bi me nosili na rukama

(www.jabuka.tv)


3 komentara

 • Sta je Mamicu, steze se obruc, htjelo se pobjeci u Emirate, ali zaboravio si da kod njih ne postoji sporazum koji bi sprijecio da te izruce RH na temelju tjeralice? Veliki domoljubi, ogroman si kad treba ukrasti milijune kuna, ostetiti i voljeni klub i voljenu drzavu, ali kad treba postovati tu istu drzavu i njene institucije i sudove, bjezis kao mis u Hercegovinu! Kao da nas vec ne gledaju kao rogate ovdje, jos si samo ti trebao direkt u Medjugorje, da propovijede drzis… Gadljivo.

  4
  5
 • Nebitno stvarno si nebitan, dida ti je prma partizansku mirovinu a tata bio lažni branitelj, imaš ti dovoljno smeće portala imbexa, jutarnjih, novi listova, yu tv… pa tamo laj za tebe su idoli marina lovrić merzel, nadan vidošević, hrvoje maleš , rilov i ostala stoka.

  1
  2
 • Što je Matko Šupčino?? Smeta ti HRVOJE MALEŠ jer je dokazao da se mogu vrlo lako podkupiti i kupiti suci u HNL? Ali je tada Maminjo grmio da on to nikada ne bi učinio. Jer mu naravno ne odgovara istina.. Tada su zajedno Mamić i Vrbanović lajali da je suđenje pošteno itd. Nego nema više Vrbanovića sa izjavama. Sakrio se u mišju rupu.. Kada je ISTINA ISPLIVALA NA VIDJELO.. Pa maminjo bjež noge pokakala vas strašljiva kukavička guza. Ha ha ha ha ha ha.. Bjež u bunker pardon u hotel.. Ali ni u međugorju više nije siguran. Shvatili hercegovci sa kime imaju posla .. Ajmo SIPA u akciju u suradnji sa Uskokom hvataj kukavicu.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.