Plaće su osigurane, slijede pregovori sa sindikatima

Zapadnohercegovačka županija će ići u rebalans proračuna i uspostavljanje ravnoteže u financijskom sektoru, što nam je u razgovoru potvrdio predsjednik Vlade Zapadnohercegovačke županije Zdenko Ćosić. Ipak, situacija nije tako crna što je nedavno kazao i dopredsjednik Vlade Radoslav Luburić, a ovog puta potvrdio predsjednik Vlade Ćosić koji je zadovoljan što se sa smanjenim prihodima uspjelo smanjiti županijska dugovanja. – Moglo bi se reći da održavamo hladni pogon. Situacija nije nimalo jednostavna, ali nije ni bezizlazna. Rebalans planiramo izvršiti. To se i očekivalo i od toga ne treba strahovati jer on samo može poboljšati situaciju. Važno je naglasiti kako smo smanjenim prihodima u proračunu uspjeli smanjiti županijska dugovanja kako prema fondovima tako i prema našim dobavljačima s kojima smo riješili i rješavamo obveze, kaže Ćosić. Dopredsjednik Vlade Luburić nedavno je kazao kako redovite aktivnosti funkcioniraju iako stanje nije sjajno. Ćosić je potvrdio da se sastao sa sindikatima u ZHŽ-u, napose onima u školstvu gdje je situacija najsloženija, a koji prema Ćosićevim riječima opravdano ukazuju na pitanja koja ih brinu. – Sve financijske aktivnosti koje su potrebne da bi jedna županija funkcionirala izvršavaju se i tim djelovanjem sam zadovoljan. 
Plaće osiguravamo svim korisnicima proračuna što je jako važno.

Riješiti otvorena pitanja

Svjesni smo da situacija nije sjajna, ali je znatno bolja nego prije dvije i pol godine i s tim smanjenim prihodima i povratom sredstava županija ne stagnira. 
Što se tiče sindikata, mi smo nakon jednog zastoja u pregovorima s njihovim predstavnicima opet sjeli za stol i dogovarali se o rješavanju svih tih otvorenih pitanja na koja sindikati opravdano ukazuju. Uglavnom ćemo ići na tragu dogovora, mislim da nikome ne odgovaraju bilo kakve drastične mjere, a pokušat ćemo se dogovoriti oko pitanja koja su sindikati stavili na stol. Vjerujem da će se svi problemi polako rješavati. Pred nama je jedan ciklus pregovora koji će, ja se nadam, završiti na obostrano zadovoljstvo, zaključio je Ćosić. U ZHŽ-u ističu kao najveći problem smanjenje neizravnih prihoda od PDV-a, te loš povratak novca u županiju što dovodi do teške situacije, te se odražava na sveukupno stanje. 
Zbog svega toga pokušavaju se napraviti izmjene 
Zakona o pripadnosti javnih prihoda jer se u ZHŽ vraća vrlo malo novca, unatoč tome što je statistički odmah iza Sarajevske županije po razvijenosti gospodarstva.

VL

Predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama ŽZH Vesna Ćorluka gostovala je 2. rujna 2013. u emisiji Popodnevni mozaik na Radiopostaji Mir Međugorje. Tema razgovora je bila 1. razred devetogodišnjeg obrazovanja u našoj županiji.

[soundcloud url=”http://api.soundcloud.com/tracks/108812664″ comments=”true” auto_play=”true” color=”ff7700″ width=”100%” height=”81″]


14 komentara

  • pa naravno da stanje nije tako crno kad su im rupe koje su napravili svojom rastrošnošću popunili prosvjetni djelatnici u zadnjih pola godine ništa oni nisu sebi smanjili prosvjeta je vratila ono što je netko drugi svojom bahatošću potrošio i naravno nije odgovarao za to držim da su najsavjesniji dio društva upravo prosvjetni djelatnici i tako je zadnjih 10 godina uvijek se reže po prosvjeti

  • Pregovara se sa sindikatima ovogaputa na sudu gdje čekamo presudu suda njihove partije, kad se sudilo učiteljima rješavalo su u 24 sata, a da se presudi politici čeka se krajni zakonski rok, njima je bitan svaki dan laži tako je plasirana i priča o razgovoru sa sindikatima, na obostrano zadovoljstvo, HOĆEMO PRESUDU NE ZNATE GOSPODO KAKO JE UĆI U UČIONICU PONIŽEN OD OVAKVE VLADE, BIVŠIH KOLEGA I POLITIČKOG SUDA, samo je pitanje sda kako i tko će platiti sudske troškove koje je bahata vlada nepotrebno napravila

  • Jad i tuga,,loplovluk,tuzno je da kasni godinu dana porodiljno,za zene koje nisu u radnom odnosu,,nikakve potpore,,mladi se nezene,,jedno dite imat luksuz,,nesta ce hrvata za sto godina na ovom podrucju.

  • Šta je sa honorarom , zašto se ne plaća po pola godine, a znate da honorar nitko ne bih dobi bez potrebe .Neka ga više ne drže pa će te vi plaćati.

  • Honorar ne kasni pola godine vec 8 mjeseci. Za 1, mj sam dobila u kolovozu. Ali ja namjeravam uzeti odvjetnika i podizem tuzbu. Nek placaju sudske troskove. Tako je bilo i s regresom i razlikom za topli i putni i za to je vec nas vecina pokrenula tuzbe. Sve cemo mi dobiti kad-tad. Imamo kolektivni ugovor i na osnovu njega cemo i dobiti sve sto nam duguju.

  • Za XXX, gospođo to što radite nije HONORAR već prekovremeni rad koji se svugdje isplaćuje s plaćom osim u naših bisera, ali ste to sami učitelji krivi, nitko ne tuži,

  • U Prvoj osnovnoj primili nastavnike bez natječaja na način da su isti radili 2 godine na ODREĐENO VRIJEME DO 31.7. 2013. godine i trebalo im je prekinuti radni odnos po natječaju 31,7. 2013. godine i raspisati natječaj ALI NE Prva osnovna škola,Strukovna,gimnazija….. im je sastavila i staž i rad 2.9.2013. i primila na neodređeno radno vrijeme i šta ostaje Sud samo.

  • vesna svaka ti čast još si samo zaboravila na učiteljice koje ostaju bez svog razreda do prvog mjeseca te rade kao nekakvi asistenti tj. ne rade ništa a primaju plaću dok djeca čekaju 1. mjesec da pođu u školu pa se pitam kakva je to računica i tko tu dobiva a tko gubi nije im žao davati novac za nerad a nije ih mali broj na nivou županije

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.