Plaće narasle za tri KM, a broj nezaposlenih za 9.270

Godinu koju ispraćamo po dobrom neće pamtiti ni radnici ni umirovljenici ni oni koji traže posao, jer su plaće u BiH porasle za zanemarljive tri marke, mirovine su smanjene, a broj nezaposlenih se povećao za čak 9.270 ljudi.

Tu se, međutim, kraj agoniji s kojom su se u prethodnih 12 mjeseci borili građani ni ne nazire, jer smo bili izloženi i poskupljenjima proizvoda bez kojih ne možemo, a cijene su rasle do 20 posto, što nije ni čudo, pošto su ratari imali katastrofalno ljeto, tijekom kojeg su ih suše dovele do ivice propasti.

Službena statistika je neumoljiva i pokazuje da bi većina građana ovu godinu najradije da zaboravi. Dovoljno je reći da je u prosincu prošle godine prosječna plaća iznosila 828 maraka, a sada je “teška” 831 KM, pišu današnje banjalučke Nezavisne novine.

“Očigledno je da porast plaća ne prati rast troškova života, koje smo zabilježili ove godine, što govori da smo još manje platežno sposobni nego krajem 2011. godine”, podvlači Avad Bahto, potpredsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Čemer i jad u kojim žive ovdašnji potrošač oslikava i to što je za onu najsiromašniju, sindikalnu potrošačku korpu danas potrebno potrošiti 1.850 maraka, a prije godinu dana bila je jeftinija za gotovo 40 KM, pokazuju podaci sindikalnih organizacija.

Bili smo izloženi i poskupljenjima proizvoda bez kojih ne možemo da živimo, a cijene su rasle do 20 posto.

“I mi podvlačimo crtu za ovu godinu. Očigledno je da je broj nezaposlenih povećan i mnoge obitelji su, samim tim, ostale bez primanja. Imamo pokazatelje da je došlo i do pada iznosa penzija, što znači da domaćinstvima nedostaje novca i za osnovne namirnice za život”, upozorava Gordana Bulić, predsjednik Upravnog odbora Saveza udruženja potrošača BiH.

Poput nje, i umirovljenici su puni pesimizma, a kako i ne bi bili kada su mirovine od prosinca prošle godine do danas pale za 9,70 KM u RS, a za 1,50 KM u FBiH, što pokazuju podaci nadležnih entitetskih fondova.

“Bila je ovo za nas preteška godina, koju je obilježilo pogoršavanje svih parametara življenja umirovljenika. Postoji jedno razočaranje onim što je nuđeno ekonomskom i drugim politikama, jer je svaki put najavljivana bolja situacija, a ona nije došla”, podsjeća Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Zasad malo što ukazuje da će naredna, 2013. godina biti bolja od one koju smo “potrošili” i u kojoj su se odgovorni, prije svega političari, više smjenjivali i borili za pozicije, nego što su pokušavali da pomognu onima koji su im ukazali povjerenje. (Bljesak.info)

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.