Pirotehničari OS BiH postigli zapažene rezultate u 2022. godini

Oružane snage Bosne i Hercegovine (OSBiH) u 2022. godini su razminirale 2.561.113 metara kvadratnih u 25 općina u BiH, priopćilo je Ministarstvo obrane BiH.

Godišnju analizu protuminskih akcija (PMA) za 2022. predstavila je u srijedu Operativno zapovjedništvo Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na platou Balkana u općini Mrkonjić Grad.

Sudjelovali su zamjenik ministra obrane BiH za upravljanje resursima Aleksandar Goganović, zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OSBiH za operacije, general-bojnik Ivica Jerkić, predstavnici Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, diplomatski i vojno-diplomatski predstavnici akreditirani u BiH, predstavnici međunarodne zajednice u BiH, pirotehničkih organizacija u BiH, kao i zapovjednici i jedinica OSBiH i civilnih struktura vlasti.

Zapovjednik Operativne komande OSBiH, general-bojnik Radovan Ilić, istaknuo je tijekom obraćanja da su pirotehničari OSBiH u 2022. godini postigli zapažene rezultate. Posebno je naglasio da su Oružane snage BiH od samog formiranja, u kontinuitetu bile angažirane u operacijama humanitarnog razminiranja i da predstavljaju najveću pirotehničarsku organizaciju u BiH.

Prilikom iznošenja analize izvedenih protuminskih akcija OSBiH u 2022., vršitelj dužnosti zamjenika zapovjednika OK OSBiH za operacije, brigadir Mirzet Lubenović, posebnu pažnju je skrenuo na postignute rezultate pirotehničarskih kapaciteta OSBiH u procesu humanitarnog razminiranja.

Naglasio je da je Godišnjim planom protuminskih akcija OSBiH za 2022. bilo planirano humanitarno razminiranje površine od 3.434.665 metara kvadratnih u okviru 34 projekta u 25 općina u BiH. U odnosu na planirano, razminirano je 74,57 posto površina.

Pripadnici priotehničarske bojne su prisutnim uzvanicima i gostima ovom prilikom prikazali metodsko-pokaznu vježbu medicinske evakuacije zračnim putem u koordinaciji s pripadnicima 1. helikopterske divizije Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane.

Učenicima osnovnih škola iz Mrkonjić Grada prikazani su sredstva i oprema pirotehničara kojima realiziraju operacije humanitarnog razminiranja.

Načelnik općine Mrkonjić Grad Dragan Vođević zahvalio je pripadnicima OSBiH što je ta općina izabrana za realizaciju bitne aktivnosti kao što je razminiranje.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.