Piromani ne miruju: Veliki požar iznad Rakitna prema Bosiljni i Rakitskom Gvozdu

Već nekoliko dana građani Rakitna, Posušja i Širokog Brijega mogu vidjeti crni dim koji se izdiže visoko u nebo nad planinskim područjem istočno od naseljenog mjesta Rakitna. Naime, radi se o požaru koji je u petak izbio na području Sutine (iznad Topića kuća) i koji se već proširio crtom od blizu 3 kilometra dalje u više gorje.

U razgovoru za ABCportal sa glavnim zapovjednikom Operativnog centra CZ ŽZH-a u Posušju Ivanom Milićevićem doznajemo iz prve ruke o stanju na terenu.
-Požar je izbio u petak i trenutno imamo blizu 150 hektara opožarenog područja, na početku radilo se o niskom raslinju a sada već možemo reći da je vatra nažalost ušla i u visoko gorje gdje ima dosta bukove šume. Požarna linija je duga između dva i tri kilometra i radi se o nepristupačnom terenu na kojem je vrlo teško djelovati. Gusti dim se sputa u niža područja pa se građani pitaju odakle dolazi. Požar je uzrokovao vjerojatno ljudski faktor i on je izbio na području koje zovemo Izgorjela Vlaka i širi se dalje prema Rakitskom Gvozdu. Na opožarenom području nemamo naseljenih i stambenih objekata, imamo nekoliko napuštenih i starih štala koje su u opasnosti da izgore. Ono što trenutno radimo na terenu je jedino i moguće u ovom trenutku a to je da s mehanizacijom i strojevima pokušavamo presjeći požar kako bi spriječili njegovo širenje prema sjeveru, prema Bosiljni. Vrijeme nam ne ide na ruku i dajemo sve od sebe da zaustavimo vatru-rekao nam je Milićević., te izrazio nadu kako će ekipa na terenu uspješno zaustaviti širenje požara dalje u planinsko područje.

Kontaktirali smo i CZ ŽZH-a kako bi imali uvid stanja u cijeloj županiji. Doznajemo da požara ima u sve četiri općine županije te da su pod kontrolom. U Ljubuškom je tijekom jučerašnjeg dana buknulo čak osam požara, u Širokom Brijegu dva, Grudama tri, te u Posušju dva požara. Svi su oni zapaljeni ili namjerno ili ljudskom nepažnjom. U mjestu Dragićina u grudskoj općini izgorio je i jedan obiteljski vinograd. Iz CZ ŽZH-a apeliraju na građane da se suzdrže od bilo kakve uporabe vatre na otvorenom jer izazvanim požarom ugrožavaju se životi ljudi, vatrogasaca kao i imovine. Također, pozivaju ljude koji su vidjeli piromane na djelu da ih prijave nadležnim službama.

(ABCportal.info)

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.