Picula smatra kako ključni elementi nisu uvršteni: “Izvješće EP o BiH je korak unatrag”

Europski parlament u utorak je raspravljao o izvješću o BiH za 2018., u kojemu se poziva na implementaciju presuda Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić i u slučaju Sejdić-Finci, koje se odnose na potrebu izmjene postojećeg izbornog zakonodavstva, te formiranja tijela vlasti na svim razinama bez odgode.

Tonino Picula, zastupnik SDP/S&D na Odboru za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovao je protiv izvješća jer nije prihvaćen njegov amandman koji govori o federalizmu, supsidijarnosti i jednakopravnosti, kako je naveo.

Picula je ocijenio da je “politička stvarnost da napretka uglavnom nema“.

Štoviše, u zadnje vrijeme evidentno je nazadovanje, rekao je Picula i dodao da su prošlu godinu obilježili “preduga predizborna kampanja i postizborni sukobi”.

Poslijeizborni događaji potvrđuju opravdano pozivanje na poštivanje načela jednakopravnosti, supsidijarnosti i federalizma, rekao je Picula, što je prema njemu “neophodno da bi Bosna i Hercegovina dovršila tranziciju u djelotvornu, uključivu i potpuno funkcionalnu državu zajamčene jednakosti i jednakopravnosti“.

Picula smatra da se upravo ti “ključni elementi” ne nalaze u izvješću, a nalazili su se u izvješćima prethodnih godina, što je ocijenio “korakom unatrag”, zbog čega ne podržava izvješće.

Picula je na Odboru za vanjske poslove, za razliku od Joze Radoša (GLAS/ALDE) i Željane Zovko (HDZ/EPP), glasao protiv izvješća te je za Hinu rekao kako na Odboru za vanjske poslove nije prihvaćen njegov amandman koji je navodio navedena načela (federalizam, supsidijarnost i jednakopravnost) te isticao važnost da se izbornim promjenama osigura “pravična politička zastupljenost onih koji biraju svoje predstavnike”.

Smatrao sam da takav dokument ne može pomoći BiH da izađe iz krize u kojoj se nalazi, a i nije dobra poruka od strane Europske unije, koja je u temeljnim dokumentima, u rezolucijama ranijih godinama, upravo davala podršku takvim amandmanima, rekao je Picula.

(Hina)


1 komentar

  • Znaci opet bosnjacki lobiji, Arapski novac jaci i bitniji od nasih hrvatskih euro parlamentaraca… Ha, ha, cemu onda prisustvo u tom Evr.parlamentu kad netko sa strane vodi glavnu rijec…

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.